Tvingades att dra sig tillbaka

Nu är Agnetha Fältskog tillbaka och berättar om de svåra åren

1 av 6 | Foto: Robin Lorentz-Allard
I rampljuset igen Agnetha Fältskog har valt att leva i tystnad efter tiden med ABBA. Anledningen – livet blev för tufft. ”Det fanns en tid då jag kände att jag haft så mycket ljud i mitt huvud. För mycket låtar och för mycket texter”, säger hon.
MUSIK

Hon är en ängslig, orolig känslo­människa som föredrar tystnad.

Nu berättar Agnetha Fältskog, 62, om krisen som tvingade henne att dra sig undan.

– Jag kände att jag är tvungen att ta hand om mig själv, ­säger hon i kvällens ”Skavlan”.

När en artist varit borta ett tag brukar det ofta heta att de återvänder efter några år av tystnad.

I Agnetha Fältskogs fall kunde det inte vara mer sant.

När sångerskan i kväll gästar SVT:s ”Skavlan” öppnar hon sig om varför hon söker ett liv i tystnad.

– Det fanns en tid då jag kände att jag har haft så mycket ljud i mitt huvud. För mycket låtar och för mycket texter. Jag tycker att nu för tiden så har det blivit väldigt mycket, inte störande ljud men väldigt mycket ljud på samma gång. Jag klarar inte av det riktigt så jag kände att jag måste ha lite lugn ro.

Agnetha Fältskog bor på Ekerö utanför Stockholm. Där är det tyst, menar hon. Väldigt tyst.

– Det är skönt. Sedan kan jag åka till ljuden om jag behöver det. Jag kan åka in till stan ibland.

Längtade efter barnen

I samtalet med den norske programledaren talar Agnetha Fältskog om tiden med ABBA. Om den längtan efter att komma hem till barnen som ofta infann sig under turnerandet världen över.

Hon berättar också om hur det under tuffa perioder i livet blivit för mycket med allt och hon känt sig tvungen att komma bort.

– Jag har haft en tid då jag tyckte att det var lite jobbigt. Då kände jag att jag var tvungen att dra mig tillbaka lite grann. Ta det lugnt och uppleva tystnaden. Det var strax innan jag skulle fylla 50, för jag tyckte bara att tiden har gått så fort. Det är en sådan milstolpe på något sätt att bli 50 år. Så där hade jag väl några år som jag kände att ”jag har gjort så himla mycket och jag är tvungen att ta hand om mig själv”.

Agnetha Fältskog har tidigare berättat om hur hon övervann sin flygrädsla med hjälp av en terapeut. I programmet bekänner sångerskan att hon som person är ängslig och orolig.

– Jag har fått lite för mycket av det tror jag. Men vad jag tror är positivt med det är att jag kan ge väldigt mycket av det, att jag är en känsloperson, i låtarna. Det är positivt.

Kärleken kommer och går

I maj släpper Agnetha Fältskog sitt nya album, ”A” – en skiva hon själv aldrig trott skulle bli av. Låtarna på albumet behandlar nästan uteslutande samma ämne: Kärlek.

Men på frågan om kärleken gjort henne mestadels glad eller mestadels besviken konstaterar sångerskan:

– Svår, privat fråga. Men den kommer och går.

Skavlan SVT 1 I kväll, 21.00

Det här är Agnetha

Namn: Agnetha Fältskog. Ålder: 62. ­Yrke: Artist, sångerska, låtskrivare. Bor: Ekerö utanför Stockholm. Aktuell: med nya albumet ”A” som släpps i maj. Om: Spelade in sin första egna låt ”Jag var så kär” 1967. Gav under 60- ovch 70-talet ut flera album. Medlem i ABBA mellan 1970 och 1983. Gav ut tre soloalbum efter ­ABBA mellan 1983 och 1987. 2004, efter 17 års tystnad kom 2004 coveralbumet ”My colouring book”.