’Vi har vunnit kampen förr’

Albumaktuelle protestsångaren Billy Bragg tror på musik som vapen mot rasismen

1 av 4
Billy Bragg.
MUSIK

Han slog igenom i en tid präglad av massarbetslöshet och högerextrema ­rörelser på frammarsch.

Nu är protestsångaren Billy Bragg tillbaka samtidigt som Europa på nytt brottas med samma ­problem.

– Min roll är att påminna människor om att vi har utkämpat den här kampen tidigare och vunnit, säger han till Nöjesbladet.

Foto: AP
Nick Griffin, ledare för British National Party.

Det nya albumet ”Tooth & nail”, som släpptes i veckan, spelades in under bara fem dagar och är Billy Braggs första soloalbum på fem år.

– Jag har släppt låtar på internet för fri nedladdning och sålt cd-skivor på mina spelningar och på min hemsida. Jag kan fortsätta göra det, men jag kände att om jag verkligen vill engagera människor måste jag göra en riktig skiva, säger han.

Kommer till Sverige

Han säger att tanken är att det ska bli spelningar i Sverige både till sommaren och en turné här till hösten med hans nya band. I slutet av 70-talet engagerade han sig i Rock against racism, en motvikt till de högerextrema krafter som växte sig starka i kölvattnet av massarbetslösheten i Storbritannien.

– Varje generation måste hitta sitt sätt att hantera främlingsfientliga krafter, min generation gjorde sitt bästa. De här människorna försvinner aldrig. Jag hoppas vi kan vinna igen.

Tror inte på Twitter

Billy Bragg uppmanar unga som vill engagera sig att ta upp ett instrument i stället för ett tangentbord.

– Ingen kommer att bjuda in dig att komma och läsa ­dina tweets. Ingen kommer boka in dig på en två månader lång turné för att läsa din blogg. Om du verkligen vill beröra människor känslomässigt är musik fortfarande det bästa sättet. Jag har aldrig läst en tweet som har fått mig att börja gråta som Smokey Robinson får mig att gråta.

Den nya skivan avslutas med spåret ”Tomorrow’s going to be a better day” och precis som titeln antyder är det en hoppfull sång.

– Om du ska tro på mänskligheten så måste du vara en optimist. Cynism är fienden till oss som vill göra världen till en bättre plats. En del av mitt jobb är att åka till städer och få människor att samlas och inse att det finns en gemenskap bland människor som känner starkt för de saker jag sjunger om, säger Billy Bragg.

– Det är inte bara jag som inspirerar dem utan deras grannar som står bredvid. Det är förmodligen det mesta du kan göra med musik.

Det här är Billy Bragg

Namn: Stephen William Bragg. Född: 1957 i Barking. Yrke: Brittisk musiker, låtskrivare och politisk aktivist. Startade i punkscenen, fick sitt genombrott med skivan ”Life’s a riot with spy vs spy” (1983). Hans mest kända album ”Talking with the taxman about poetry” kom 1986. Aktuell: Med det nya albumet ”Tooth & nail”.