”Målet är att ha Iron Maiden som förband”

Hårdrockarna i Amaranthe släpper nya plattan ”The Nexus” i dag

1 av 2 | Foto: Ville Juurikkala
Amaranthe släpper nya plattan ”The Nexus”.
MUSIK

Extra allt.

Så beskriver Amaranthe-sångaren Jake E gruppens nya platta ”The Nexus” som släpps i dag. Och de siktar högt.

– Vårt mål är att ha Iron Maiden som förband, säger han till Nöjesbladet.

Mer livetänk. Mer pop. Mer metal. Kort sagt: more is more.

Hårdrockarna i Amaranthe har inte sparat på krutet på sitt nya album.

– Låtarna på förra plattan var inte tänkta att spelas live men nu har vi insett vad publiken vill ha. Och vi är ett liveband. Så nu har vi kryddat till det lite till, säger sångaren Jake E, 31.

Stoppades på McDonald's

Amaranthe började som ett projekt. Tanken var att Jake och Olof Mörck, 31, skulle spela in en skiva ihop där de bjöd in gästsångare från olika hårdrocksband i Göteborg. Men idén skrotades och hårdrocksbandet Amaranthe bildades.

Sextetten gjorde 109 spelningar under turnén med debutplattan ”Amaranthe”. Och blev kända på kuppen – främst i Japan.

– Första gången vi besökte Japan spelade vi för 600 personer. Andra gången 15 000. Att bli stoppade på McDonald's i Tokyo för att folk vill ta kort på en är en overklig känsla, säger Jake E.

Men hemma i Sverige är de desto mer okända.

– De enda som hälsar på oss på Landvetter är tullen.

Ut på världsturné i dag

Jake E säger att bandet inte eftersträvar något kändisskap men att drömmen alltid varit att spela på stora arenor och nå ut till en stor publik.

– Vi brukar säga att vårt mål är att ha Iron Maiden som förband. Men vi är ödmjuka inför vad vi är med om. Det kan gå lika fort åt andra hållet.

Förutom skivsläppet drar bandet även ut på sin första stora världsturné i dag. Första stoppet är München och sedan fortsätter de ut i Europa och länder som USA, Ryssland, Japan och Kina.

– Det är sjukt att vi är så bokade. Visst blir det lite stressigt ibland, men detta har man ju drömt om sedan man var femton bast, säger Jake E.

FAKTA

Amaranthe om...

... galna hårdrocksminnen:

– Jag har slängt ut en tv-apparat från ett hotellfönster en gång. Men den gick inte sönder så jag sprang ut, hämtade den och slängde ut den igen, säger Jake E.

– Det har väl hänt att vi fått betala för att vi sölat ner något hotellrum med sprit.

... när två i bandet blev utslängda från ett bad i Japan:

– I Japan är tatueringar jättefult, det värsta man kan ha. En gång när vi bodde på ett flådigt femstjärnigt hotell blev Johan och Andy utslängda från badhuset eftersom de har armarna täckta med tatueringar, berättar Jake E.

... sin musikstil:

– Det är ju hårdrock i grunden fast med poppiga refränger. Vi hämtar inspiration från metalband som In Flames och Soilwork men även från ABBA, Bon Jovi och Beyonce.