”Det handlar om att folk ska ha kul”

Swedish House Mafia har banat väg för Sebjak – nu siktar han på USA

VÄRLDEN VÄNTARSebastian ”Sebjak” Jak anser att Swedish House Mafia har gjort att svenska dj:s får större respekt utomlands.
MUSIK

Förra året slog han igenom på hemmaplan.

Uppbackad av Swedish House Mafias Steve Angello är Sebjak redo att ta över USA.

– För mig är det politik på hög nivå, säger han.

Sebastian Jak, eller Sebjak som han kallas i dj-världen, har haft det hektiskt sedan i somras. Med sin andra spelning på Summerburst-festivalen satte han avtryck i Sverige och sedan avlöste spelningarna varandra. Visby, Enköping, Sydkorea, Brasilien och England – med flera.

– Jag tycker att det där är så fantastiskt med mitt liv, att det är kontraster. Jag uppskattar att spela i Enköping lika mycket som att åka till Sydkorea. För det handlar ändå om samma grej. Att få folk att ha kul, säger han.

”Världens hype”

Singeln ”Follow me” har spelats tätt på svensk radio. Samtidigt har Swedish House Mafia-medlemmen Steve Angello signat Stockholmssonen till sitt skivbolag Size records och haft med en av hans nya låtar på sin turné.

– Det är en ny låt som spelas frekvent av alla stora dj:s, inklusive Swedish House Mafia. Det är världens hype, så den kommer att bli min sommarlåt och förmodligen mer uppmärksammad ute i världen än ”Follow me”, säger han.

”Tar tid att bli bäst”

Världen, ja. Just nu väntar spelningar i Miami, Brasilien, Barcelona och Sverige.

– Det är ganska familjärt i dj-världen, men för mig är det politik på hög nivå. Du kan vara en jätteduktig producent, men om inte andra dj:s spelar dina låtar får du inte respekten, säger han.

– Tanken är att jag ska flytta till USA och jobba där borta. Just i den positionen jag är i dag känns det bra att komma dit och visa upp sig, sedan får man förhoppningsvis respekten att man är duktig.

De flesta svenska dj:s är duktiga på att leverera, enligt Sebjak.

– Ska man bli bäst på någonting så tar det tid. Det här med att hela tiden leverera och bli bedömd, det tär på psyket. Men det är fantastiskt att få bekräftelse på den nivå som man kommit till.

Sebjak om SHM:

Har SHM förändrat synen på house i Sverige?

– Ja, det har de. Speciellt i mindre städer. Jag spelade i Jönköping för en månad sedan, där hade de en housefestival mitt i februari med drygt 6 000 personer och internationella dj:s. Det är en fantastisk utveckling som nog inte hade hänt utan Swedish House Mafia.

Har de banat väg för andra svenska dj:s?

– Vi svenska dj:s har superrespekt utomlands. Om du är i ett land och du är svensk, då associ­eras du med Swedish House Mafia. Du kan fylla en halv klubb på bara det. Det är inte många som erkänner det, men mycket är tack vare dem och andra nyckelpersoner, som Avicii.