Mando Diao på folkparksturné

”Jag ser fram emot att få vara mitt ute i naturen samtidigt som vi spelar”

1 av 3
9. ”Strövtåg i hembygden” – ‧Mando Diao
MUSIK

Mando Diao är allas älsklingar. Med Gustaf Fröding-tolkningarna på albumet "Infruset" blev de folkliga. Nu tar de med låtarna på en folkparksturné.

– Allt i från barn till gamla tycker om albumet, så det är det perfekta forumet, säger Björn Dixgård.

De tronar högst upp på Svensktoppen och förra årets succéalbum "Infruset" har sålt i drivor. Idén till folkparksturnén fick de själva när de insåg hur brett genomslag skivan har gått. Gustaf Fröding och folkparker kändes som en klockren kombination.

– De är en skatt vi har i vårt land som vi inte använder så mycket, säger bandmedlemmen Björn Dixgård om Sveriges alla folkparker, och fortsätter:

– Jag ser fram emot att få vara mitt ute i naturen samtidigt som vi spelar. En stor del av mig är naturromantiker.

På den åtta stopp långa turnén ligger fokus på Fröding-tolkningarna. Gamla hits som "Dance with somebody" är helt pausade för tillfället.

– Men vi har repat in några nya saker, bland annat en Sibeliustolkning. Det kanske blir mer sånt, säger Dixgård.

Nytt album i höst

Mando Diao har precis börjat jobba med sitt nya album som släpps i höst. Då blir det något helt annat, men exakt vad lyssnarna kan vänta sig är inte spikat än.

– Det är väldigt bas- och trumbaserat, och mycket syntar. Men jag vet inte riktigt vad det blir.

Någon press på att följa upp framgångarna med "Infruset" känner de inte.

– Vi tänker inte på det sättet, utan att vi ska våga göra det vi måste göra. De idéer som kommer måste man vårda och ta hand om.

Årets Parksommar startar i Stockholm 5 juli och avslutas i Huskvarna 17 augusti. Parksommar arrangeras samarbete med Riksteatern, turnén har rest runt mellan svenska folkparker sedan 2007 med artister som bland andra Säkert, Backyard Babies och Abalone Dots.

Karin Dofs/TT Spektra