”Prydz erbjöd mig skivkontrakt”

Dj-fenomenet Jeremy Ölander om att turnera med jättarna på fullsatta arenor

1 av 6 | Foto: VIKTOR JOHANSSON
MUSIK

Ena dagen går han obehindrat längs Stockholms gator. Andra dagen spelar han inför 8 000 personer på fullsatta arenor.

– Tiësto kom fram till mig och frågade om det är jag som är Jeremy Ölander. Det var en konstig känsla, säger den svenska houseproducenten.

Swedish House Mafia, Avicii, Adam Beyer och Eric Prydz.

Sverige har länge varit ett föregångsland för housemusiken.

Jeremy Ölander, 25, hade precis börjat gymnasiet när en kompis lärde honom producera musik. Då handlade det mest om att experimentera. Men allvaret tog överhand och Jeremy började drömma om en karriär som musiker.

– Jag är inte musikaliskt tränad, men när jag insåg att det gick att göra egen musik via datorn blev det en aha-upplevelse.

Turnerar med sin idol

Jeremy var 23 år när en scout på Eric Prydz skivbolag uppmärksammade honom och han fick ett kontrakt.

– Jag var i total chock. Jag fick ett mail där de erbjöd mig skivkontrakt. Det var någon slags eufori som inte går att beskriva. Jag kunde inte sitta stilla.
Vad innebar kontraktet?

– Jag skulle släppa ett visst antal låtar under hans skivbolag och jag fick turnera med Eric runtom i Europa. Det var som en dröm som gick i uppfyllelse. När Jeremy släppt sin andra singel fick han ett samtal från dj- och radiolegenden Pete Tong, som intervjuade honom till sitt radioprogram på BBC radio 1.

– Det var då jag kände att det var på riktigt. En annan gång var på nattklubben Amnesia på Ibiza när Tiësto kom fram till mig och frågade om det var jag som var Jeremy Ölander. Det var en konstig känsla.

Drog på världsturné

– Min första spelning efter kontraktet var på Brixton Academy i London, inför 5 000 personer. Då var jag riktigt nervös, jag hade bara spelat live i mindre lokaler när kompisar anordnade fester.

Vad skiljer dig från andra djs/producenter?

– Jag spelar runt 90 procent av mitt eget material. Jag gör mina framträdanden till en resa där jag börjar försiktigt och tar det högre och högre och bygger spänning. Man kan inte stå med händerna i luften och hoppa och tro att folk går igång på det. Musiken ska tala för sig.

Hur går du tillväga då du gör din musik?

– När jag väl kommer igång med en låt slutar jag inte förrän jag är klar. En del producenter kan hålla på med sina låtar i ett helt år. Men jag vill ha resultat.

FAKTA

Jeremy om:

... att försörja sig på musiken:

– Det är fantastiskt att få betalt för att göra det man älskar. Men jag behöver egentligen inte så mycket. Lite nya kläder och några bärs så är jag nöjd. Jag går inte ut på 12-rätters.

... han inte jobbade med musik:

– Då skulle jag försöka jobba med astronomi. Musiker förenas eftersom vi är drömmare. Det går hand i hand med musik, att kolla ut mot stjärnorna.

... att bli igenkänd på stan:

– Det är sjukt att skriva autografer. Jag känner mig väldigt ärad när jag får göra det. Och när folk trycker upp t-skjortor med mitt namn, det känns helt overkligt.

Namn: Jeremy Ölander. Ålder: 25. Bor: Stockholm. Utbildning: Påbörjade mediastudier vid Stockholms universitet. Aktuell: Med singeln Let Me Feel som släpptes 1 mars.

Jannik Svensson