Olle Ljungström är plötsligt folkkär

Inte längre folkskygg

1 av 3 | Foto: Magnus Wennman
VÄRLDSPREMIÄR PÅ GRAMMISGALAN 2013 Olle Ljungström uppträder med sin nya singel på Grammisgalan. Men han är skadad på scen. Efter en fall- och halkolycka i hemmet bröt han sex revben och hans hand har en nervskada. ”Men allt kommer att läka av sig själv”, säger sångaren.
MUSIK

Göteborg Efter succén i "Så mycket bättre" har Olle Ljungström blivit en folkkär kändis - för första gången i livet.

Samtidigt är han färdig med sitt nya album, "Släng in en clown", som släpps i veckan.

- Jag har aldrig varit så glad över en skiva, säger Olle Ljungström till TT Spektra.

Olle Ljungström i augusti 2011.

När det stod klart att den annars något folkskygge Olle Ljungström skulle vara med i TV4:s "Så mycket bättre" höjde många på ögonbrynen. Och det var inte heller helt självklart att han skulle vara med.

- Jag hade tackat nej året innan. Men det var för att jag trodde de frågade om "Så ska det låta", och det hatar jag. Men sen såg jag förra säsongen av det här programmet och kände att det här är ju anständigt.

Vänner på riktigt

Succén blev ett faktum - något som Olle Ljungström i dag är väldigt glad över.

- Jag har hört tidigare att det bara är proffstrivsel i det där programmet, men i vårt fall var det verkligen så trevligt, vi blev vänner på riktigt allihopa. Magnus och jag har fortfarande mycket kontakt, och det trodde jag inte. Jag trodde jag skulle hata Magnus. Men i stället blev det tvärtom och vi blev goda vänner.

Du blev lite mer folkligt förankrad nu också?

- Ja, i dag är jag ju en kändis för första gången i hela mitt liv. Men det är förvånansvärt enkelt, alla borde få vara kändis. Folk vänder sig om på gatan och de hejar när de ser mig på Ica. Det gick väl upp för dem att jag är ganska trevlig ändå, att jag inte bara är en knarkande punkare från Stockholm.

"Barnsligt nöjd"

- Efter programmet återvände Olle Ljungström till huset i Gräfsnäs, sex mil nordost om Göteborg, där han numera bor. Där färdigställde han sitt åttonde soloalbum, "Släng in en clown", som han arbetat med sedan 2009. Och nu är han otroligt stolt över resultatet.

- Jag har hållit på med musik i hela mitt vuxna liv men den här gången är jag så barnsligt nöjd på ett sätt jag inte varit innan. Jag och Torsten, min producent, ringer varandra hela tiden och ropar "fan vad bra det är"! Man beter sig ju som en idiot.

Nu väntar en omfattande turné, som startar på Lorensbergsteatern i Göteborg 6 april. Men turnélivet är inte riktigt som det var förr, förklarar Olle Ljungström.

- Jag är ganska bekväm av mig nu. Jag vill inte åka runt och festa, det är jag klar med. Jag har inget emot att bara gå tillbaka till hotellet efter en spelning, ligga och kolla på tv samtidigt som jag sippar på något oskyldigt. Förr ordnades det med fester efter varje spelning, men vi är inte riktigt ett sånt band längre.

FAKTA

Namn: Olle Ljungström

Ålder: 51

Bor: Gräfsnäs, sex mil nordost om Göteborg

Aktuell: Med albumet Släng "in en clown" som släpps 27 mars. Inleder ny Sverigeturné i Göteborg 6 april.

Fakta/Turnéplan

6/4 Göteborg, 13-15/4 Stockholm, 19/4 Helsingborg, 20/4 Växjö, 21/4 Malmö, 28/4 Falkenberg, 2/5 Skövde, 3/5 Uddevalla, 8/5 Linköping, 9/5 Uppsala, 10/5 Bollnäs, 11/5 Gävle, 25/5 Karlstad, 26/6 Borlänge (Peace & Love-festivalen), 1/8 Helsingborg.

Magnus Carlsson/TT Spektra