Aftonbladet
Dagens namn: Fredrik, Fritz
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nöjesbladet / Musik

Miriam Bryant: Det är fan jag som bestämmer

Miriam Bryant om debutalbumet – och eviga kampen mot sig själv

I gymnasiet kände sig Miriam Bryant utanför och försökte hitta sig själv. Till sist insåg hon att hon ­inte behövde bry sig om andras åsikter. I gymnasiet kände sig Miriam Bryant utanför och försökte hitta sig själv. Till sist insåg hon att hon ­inte behövde bry sig om andras åsikter. Foto: Felipe Morales

Hon vill aldrig hitta sig själv.

För Nöjesbladet berättar Miriam ­Bryant varför hon är sin egen största motgång och om systerns uppläxning som förändrade allt.

– Jag har alltid levt i fantasin om att världen kretsar kring mig, säger hon.

En sak är säker.

Det här är hennes karriär. Hennes framgång. Hennes debutplatta. Hennes liv. Det är hon som har präglats, som har byggt.

Det här är Miriam Bryant, 22. Alla andra får backa.

– Jag har tvingats in i en ­situation där jag måste stå för det jag gör och där det har blivit allt mer viktigt. Så någonstans ­bestämde jag mig för att det är fan jag som ska bestämma, säger hon.

Så det är det hon gör. Bestämmer. Allt från skivomslag till musikvideomanus. ­Miriam Bryant gick på några få månader från okänd student till att benämnas som ”Sveriges nya Adele” med succésingeln ”Finders keepers”. ­Sedan avlöste det ena det andra. En utsåld klubbturné i Tyskland. ”Artist of the week” hos MTV Iggy i USA. Singeln ”Push play” som gick rakt in på en fjärdeplats på Itunes och ­debutplattan ”Raised in rain” som släpptes i mars.

– Det här är bara början. Det är en ständig kamp mellan att vara jävligt stolt över vad man har åstadkommit, samtidigt som man inte ska nöja sig. Man måste hela ­tiden vidare. Våga bort med ”Jante-jaget”. Det är bara att köra, säger hon.

Ensam, ful, annorlunda

Men på gymnasiet såg allt annorlunda ut. Miriam Bryant gick musikalteater men fick ett IG i huvudämnet när första året var över. Hon kände sig ensam, ful och annorlunda. Och hon vägrade att sjunga av rädsla för att göra folk besvikna.

– Jag visste varken ut eller in. Jag försökte hitta mig själv, men så insåg jag att man aldrig gör det. Man måste bygga sig själv. Saker som man är med om definierar en och det gör att man ändras varje dag.

När släppte det?

– Jag fick mig en käftsmäll när jag var runt 16 år. Min storasyster sa: ”Miriam, nu får du sluta vara så jävla egoistisk”. För det var alltid så synd om mig. Jag var så ensam och speciell och det var ingen som fattade. Så hon såg mig verkligen i ögonen och sa bara ”nu får du fan sluta”.

– Efter det mådde jag dåligt och skämdes. Men jag insåg också att jag inte behövde bry mig om andras åsikter så som jag gjorde.

”Skit samma vad de tycker”

Hur var det att komma till den insikten?

– Det var en lättnad. Skit samma vad folk tycker. Det handlar om att inte ­vara så jävla självupptagen, men också att förstå att alla är självupptagna. Jag har levt hela mitt liv i fantasin om att världen kretsar kring mig, men det stämmer inte.

Vilken är din största motgång i livet?

– Jag själv. Det är jag som sätter käppar i hjulet för mig själv. Jag är ansvarig för mitt eget liv och jag har makten att påverka det som händer, oavsett om det är hemska saker eller bra saker. Allt handlar om inställning.

I vår väntar en ny Tysklandturné och några stopp i Schweiz och Sverige. Men drömmen ligger över Atlanten.

– Jag vill till USA, men först ska jag vinna mark. Jag vill förmedla vem jag är och vad jag står för. Men jag vill aldrig hitta mig själv. Jag vill bara bygga och bli mer, säger hon.

Miriam om ”Raised in rain”

Den hemliga dedikationen i skivomslaget:

– Det är bara den personen och få andra som kommer att förstå vem det är. Men den personen har verkligen inspirerat mig. Det är en person som finns där och bara stöttar och förstår. Jag behöver inte skämmas inför den personen. Så det känns fint att kunna få göra det här.

Låtarna:

– De är självbiografiska och handlar om människor som jag älskar och människor som jag hatar. Det är en direktrapport från hjärtat. Men rent musikaliskt ville vi göra en popplatta med elektroniska inslag, som hade lite twistar.

SENASTE NYTT

Nöjesbladet

Visa fler
Om Aftonbladet