”Jag valde en dålig väg med droger”

Backstreet Boys A.J. om sitt missbruk – och vägen tillbaka

1 av 2 | Foto: AP SAYLES
aldrig fucka upp – mer A.J. MacLean lär sig att handskas med framgången.
MUSIK

De stod på toppen av världen.

Då förlorade sig Backstreet Boys-medlemmen i ett drogmissbruk.

– När allt går fantastiskt brukar jag fucka upp, säger A.J. McLean till Nöjesbladet.

Backstreet’s back, alright.

Nästa vecka släpps pojkbandets nya skiva, ”In a world like this”.

– Det är en personlig skiva, för oss och för fansen. Det är första gången vi har kreativ kontroll. Vi hade inget skivbolag, och var med och skrev 85 procent av albumet och hjälpte till att producera det. Konceptet var vårt, säger A.J. McLean.

Men vägen dit var lång.

Lade in sig på rehab

Inför senaste turnén, tillsammans med New Kids On The Block, lade A.J. McLean, 35, in sig själv på rehab.

Personliga problem, löd förklaringen.

I dag berättar han att pressen att leva hela sitt vuxna liv som kändis hade tagit ut sin rätt.

– Det var en galen tid. Paparazzi och fans, och folk som förföljde oss. Det påverkade oss olika. Men det var mycket att hantera. Under en femårsperiod kunde vi inte gå någonstans.

Hur hanterade du det?

– Det var en utmaning. Jag och Nick var så unga. Det var så mycket. Jag valde en dålig väg, med alkohol och droger, under flera år.

Fanns det en koppling mellan de två?

– Jag tror det. Jag växte upp ganska sent. Min första drink tog jag som 22-åring. Ungdomar hänger ju annars efter skolan, röker marijuana och dricker och går på fester, men det var inte mitt liv. Jag reste runt i världen som 15-åring. Jag lärde mig inte det sociala.

”Valde fel folk i flera år”

Hur kom du över det?

– Du kommer till en vändpunkt, där du antingen omger dig med rätt folk eller fel folk. Jag valde fel folk i flera år. Det har varit en lång prövning. Men jag är nykter i dag, har en fantastisk familj, en vacker fru och en underbar dotter.

Var missbruket kopplat till när det gick bra eller dåligt med bandet?

– Det var under toppen. Det är min personlighet. När allt går fantastiskt brukar jag fucka upp. Jag kan inte hantera allt det positiva runt mig. När saker är dåliga, då kan jag ju göra något för att fixa det. Nu försöker jag att inte låta det bli dåligt.

Ska dansa mindre

Var ser du Backstreet Boys om 10 år?

– Nu när vi kan göra det i vår egen takt, kan vi vara kvar i 10-20 år. Men vi kanske inte kommer dansa lika mycket som nu, säger han och skrattar.

Backstreet Boys hyllar Max Martin

Nya singeln, ”In a world like this”, skrevs och producerades av svenska demonproducenten Max Martin. För pojkbandet var det som att komma hem.

– Denniz Pop och Max Martin gav våra röster ett sound. Det var fantastiskt att hitta tillbaka till Max. Vi tjatade i över ett halvår. Han kom in i elfte timmen och skrev en fantastiskt låt – som blev första singeln, säger A.J. McLean.

I april fick bandet en stjärna på Hollywood Walk of Fame. Max Martin överlämnade den.

– Han är ingen talare, och gillar inte någonting med offentligheten. Han var väldigt nervös. Det var kul att se en så maktfull och talangfull människa, som skriver den mest fantastiska musiken, plötsligt inte veta vad han ska säga. Det var surrealistiskt och bitterljuvt.

SÅ HÄR GICK DET FÖR DE ANDRA BOYSEN

Howie Dorough, 39

Förutom karriären som skönsångare, driver Howie flera företag. Hans bolag har byggt hotell, lägenheter och strandnära byggnader. Efter att systern dog av Lupus, startade Howie en stiftelse som erbjuder hjälpt till de som inte kan betala sin vård, samt ger forskningsstöd. Howie är gift och har två barn.

Smeknamn: Latin Lover, Howie D, Sweet D.

Nick Carter, 33

Foto: AP
Nick Carter säger att han tog sin första drink när han var två år.

Gav sig in i tv-världen med realityserien ”House of Carters”. Carter har kämpat mot ett missbruk av alkohol och droger. Med stöd från Kevin Richardson bytte han livsstil och började gymma och spela tv-spel i stället för att festa. I februari friade han till flickvännen Lauren Kitt, till vardags fitnessguru. Var USA:s specialambassadör under delfinåret.

Smeknamn: Frack, Messy Marvin, Chaos, Nicky.

Kevin Richardson, 41

Foto: Denise Truscello / WireImage / All Over Press

Storebrorsan i bandet. När Nick och A.J. kämpade mot drogerna, såg han till att finnas där som stöd. Har modellat för Versace. Hoppade av Backstreet Boys för att satsa på filmkarriären och familjen. Gifte sig 2000. För bara veckor sedan fick han och Kristin Kay Willits sin andra son. Smeknamn: Train, Boo.

Brian Litrell, 38

Foto: Astrid Stawiarz

Släppte sin första soloskiva 2006. Satsade då på kristen musik, eller som han kallade det: positiv pop. Träffade modellen och skådespelaren Leighanne Wallace under inspelningarna av videon till ”As long as you love me”. De fick en son 2002 Smeknamn: B-Rok, Bri, Seaver, B, Frick.

På Backstreets kravlista

Juice och vatten.

Fruktmixer och grönsaker.

Redbull för de som fortfarande festar.

” Ibland smyger någon in smörgåsar med jordnötssmör och sylt.”

”Howie beställer alltid kycklingvingar. Men han får det aldrig.”

– Vissa artister vill ju bara ha gröna M&Ms. Men vi är väldigt enkla killar. Ge oss en jäkla jordnötssmörsmacka så är vi nöjda, säger A.J.