BILDEXTRA: Benny Anderssons orkester – bakom kulisserna

Nöjesbladets Jens Peterson bäddade in sig med BAO i bussen och bakom scen

1 av 52
HAWAII Helen Sjöholm dansar och Benny Andersson spelar ukulele i ”Hawaiin war chant”, en publikfavorit med BAO.
MUSIK

Benny Andersson är på väg igen mellan konserter och han älskar det. Att vara en sextondel i en orkester. Med Helen Sjöholm och Tommy Körberg och Kalle Moraeus som proffsiga front­figurer.

– Nu får jag spela med andra, säger Benny Andersson. Jag är van att sitta ensam i min hörna och försöka göra musik.

Det är efter midnatt och bussen kör genom ett sommar-Sverige som inte kan bestämma sig för om det är skymning eller gryning.

Kalle Moraeus har hittat ännu ett klipp på Youtube som får hans medspelare att skratta sig tår­ögda. En operasångare ger sig på Toto i ett potpurri som exploderar i ”Roseanna”. Kalle och Janne Bengtsson byter historier om ­dirigenter som betett sig illa ­genom åren. Anekdoter om frackklädda musiker som busar.

11 ”nya” låtar

Den här orkestern har många musikaliska minnen.

Och de är tydligt uppspelta av att samlas igen. Det går ett par år mellan varje BAO-turné. Den här sommaren besöker de delvis nya städer, och har med sig en bukett nya nummer.

– Vi gör elva låtar som vi inte spelade förra turnén, säger Benny Andersson. Då måste man ta bort några så konserten inte blir fem timmar. Vi vill behålla så mycket originalmusik som möjligt, sånt jag gjort.

Premiärkonserten i Göteborg den 18 juli hade en generös låtlista.

– Det blev för långt, säger Benny Andersson. Jag tycker vi ska spela fyra timmar, det är en jämn och bra siffra. I år gör vi också ­lite mer själfulla saker, som ”Jag hör” och ”Saknadens rum”, ”Bortom sol och måne”. Även den nya, ”Det föll en sten från mitt hjärta”. Jag gillar det.

Hur väljer du ABBA-sånger?

– Vi ska inte spela låtar som ­alla känner till, säger Benny Andersson. Vi tar lite mer obskyra. De som kan sin ABBA vet, men de flesta inte. Tror jag.

Han tror rätt. Även för orkestern är det nya bekantskaper.

– ”One man, one woman” har gått mig helt förbi, säger Tommy Körberg.

– Jag hade aldrig hört den med ABBA, säger Kalle Moraeus. Första gången var i dag när jag spelade den i bussen.

Har med sig dansbana

BAO har med sig musiken. Och en dansbana. Kulörta lyktor på scen och kulörta lyktor runt dansgolvet. Det fylls av dansare varje kväll, i finalen är det fullt så staketen bågnar.

Orkestermedlemmarna själva är inte de första som bjuder upp om de har chansen.

– Jag tycker illa om att dansa, säger Kalle Moraeus. Har aldrig tyckt om det och är jättedålig.

– Det är därför man spelar, för att komma ifrån dansgolvet, säger Göran Arnberg. Musiken räddade oss från dansen.

Benny ingen dansman

De flesta av hans med­musikanter håller med. Och kapellmästaren själv?

– Nej, jag är inte bra på att dansa, säger Benny Andersson. Likt de flesta musiker. Jag tror inte dom vill. Däremot är det underbart att spela för folk som dansar. Allt det här bygger på att det kommer folk och dansar. Annars skulle vi inte åka runt.

Det finns undantag i BAO. Det har smugit sig in några dansanta i orkestern.

Leif Göras inte bara gillar att dansa – han kan också skillnaden mellan de fem olika Siljanspolskorna.

– Jag tyckte det var ­konstigt att spelmän aldrig dansade själva, säger Leif Göras. Det var ett skäl att jag gick en danskurs.

Alla i Benny Anderssons orkester rör sig rejält på scen, och ibland kan det kallas dans. Det skadar inte med extra motion.

De blir ordentligt omhändertagna och utfodrade på turnén. Naturligtvis frukost, lunch och middag, en dryg timme före konserten. I pausen får de alltid varmkorv med bröd. Efter föreställningen är det vickning. Varannan kväll de här första dagarna serveras pyttipanna strax före läggdags.

I bussen bjuds kaffe och kanelbullar, och en korg med godis bärs runt av serveringsvänliga BAO-barn.

Det finns ett namn på denna diet.

– Metoden heter att baonta, säger Calle Jakobsson. Man går upp tio kilo på åtta konserter. Ibland händer det att man inte får något att äta på 20 minuter och då känner man lite yrsel.

Leker med kuben

Mellan tuggorna förekommer många aktiviteter på väg mellan spelningarna.

Några musiker och deras barn kör digitala bilar mot varandra i VS Racing. Jörgen Stenberg och Klara Moraeus tävlar om vem som kan vrida Rubiks kub rätt på tid. Klara, 12, vinner med 2 minuter och 29 sekunder.

Kalle Moraeus leker med appen Face swap. I en annan del av bussen är Benny Andersson discjockey. Han spelar upp låtar han gillar och har samlat i spellistan ”kul”.

Genom bussen strömmar ”Smoke gets in your eyes” med The Platters, ”Runaway” med Del Shannon, ”Everybody’s somebodys fool” med Connie Francis. Och ”Seeman (deine heimat ist das meer)” med ­Lolita.

– Du kanske är för ung för den, säger Benny Andersson. Den var stor på 50-talet. Thory Bernhards sjöng den på svenska, ”Sjöman”.

Hamburgerlunch

Som många andra familjer i sommar-Sverige stannar den här för att luncha på McDonalds. Det går överraskande fort att servera en busslast beställningar av burgare, och de mindre BAO-barnen springer snabbt för att hoppa och studsa medan föräldrarna äter klart i det gassande solskenet.

BAO på turné är en familje­resa. Inte bara för att de 16 medlemmarna i orkestern är en sorts familj. De har också med sig nära och kära. Kjell Lindh kör ­bussen igen, det är samma tekniker som jobbar med ljud och ljus.

Musikernas barn jobbar med skivförsäljning i takt med att de växer upp.

Född till flöjtmusik

På en konsert är lille Conrad på plats med mamma Maria. Conrad hoppar entusiastiskt upp och ner medan pappa Janne Bengtsson spelar ”Polska efter Byss-Kalle” så publiken blir andfådd. Efteråt berättar Janne Bengtsson att Conrad har ett speciellt förhållande till låten.

– När han skulle födas och Maria hade det som värst med värkarna bad hon mig spela Byss-Kalle på BB, säger Janne Bengtsson. Så jag tog fram flöjten och spelade. Conrad föddes till den musiken. Barnmorskan hade aldrig sett något liknande.

Som många i BAO är han ständigt redo att ­spela.

– Jag har alltid med flöjten, i synnerhet vid festliga tillfällen, säger Janne Bengtsson.

Som förlossningar.

Konserten trimmas

– Nu har vi fattat ett beslut. Vi ska stämma instrumenten innan vi börjar spela, säger Benny Andersson.

Han ler, men det finns ett allvar i att föreställningen trimmas lite dag för dag. Den kortades fyra låtar från Göteborg till Helsingborg. Det blev nya förändringar i spelordningen till Kalmar.

Triumf i Trosa

En timme innan publiken släpps in varje dag är det soundcheck. Mikrofoner och högtalare ska ställas in på varje plats, och Benny Andersson utnyttjar tiden att repetera in nya saker ­eller fila på några nummer.

I Trosa går de igenom ”Kisses of fire” och prövar ”Tivedshambo” som varit utanför repertoaren men nu ska spelas igen.

Kalle Moraeus gör varje afton succé i sitt paradnummer ”O sole mio”. I Trosa ber han att få sjunga den i G, en lägre tonart för att spara rösten.

Benny ger de andra ­besked medan de byter om till scenkläder. Tonarts­byten är inget som de här musikerna bekymrar sig för.

Lars Rudolfsson spelar dragspel i BAO. Annars är han en mycket framgångsrik regissör, och har senast gjort succé med musikalen ”Hjälp sökes”. BAO spelar två sånger från den i sommar, ”Svarta siluetter” och ”Bortom sol och måne”.

Har BAO glädje av ditt ­teaterkunnande?

– Det behövs inte. De kan redan det som är viktigt på teatern, säger Lars Rudolfsson. De är bra på samspel och på att lyssna på varandra. Jag vet vad en bra ­ensemble betyder.

”Inbjuder till glam”

Kvällen i Trosa blir den ­finaste av de fyra första ­konserterna. BAO gör allt rätt och de möts av en ­publik med kärlek i ögonen och spring i benen.

– Spelglädjen kommer av publiken, säger Benny ­Andersson. Som alla artister är vi väldigt beroende av publiken. Vi spelar den typ av musik som inbjuder till glam. Polka och schottis. Det är svårt att vara ­mulen då.

Det här gör vi i bussen

Benny Andersson

Ålder: 66. Instrument: Flygel, dragspel, ukulele.

Utanför BAO: Skriver musik. Gör i bussen: Försöker coola ner. Sitter och pratar. Inte tid att läsa, men kanske jobbar lite med Görel och Rudolf. Dans? Nej, jag är inget bra på att dansa. Bennys bästa låt: Mest förtjust i är ”Födelsedagsvals till ­Mona”. Om jag måste säga någon.

Pälle Grebacken

Ålder: 49. Instrument: Saxofoner, klarinett, blockflöjt. Utanför BAO: Peter Carlsson och Blå grodorna, Hej Kalle, Allsång på Skansen. Gör i bussen: Pratar. Det är väldigt kul när Benny spelar upp låtar han gillar. Dans? Är den ofrivillige dansaren. Min fru är danspedagog och undervisar i flamenco. Bennys bästa låt: ”Bortom sol och måne”.

Helen Sjöholm

Ålder: 43. Instrument: Sång. Utanför BAO: Sångerska, skivor, musikaler, turneer. Gör i bussen: Lyssnar på mina kolleger. I år ligger sömn högt på listan. Jag njuter av att sova.

Dans? Jag har aldrig åkt på pardans. En del disco i ungdomen. Jag har gått kurs i folkdans och kan schottis. Bennys bästa låt: ”The winner takes it all”. Nej, hela ”Kristina från Duvemåla”.

Jörgen Stenberg

Ålder: 44. Instrument: Trummor, slagverk. Utanför BAO: Gruppen Hej Kalle och olika frilansuppdrag. Gör i bussen: Spelar mycket VS Racing på Ipad och telefon. Dans? Jag gillar salsa, och vals funkar. I dunkel miljö. Bennys bästa låt: ”The winner takes it all” berör mig alltid.

Olle Moraeus

Ålder: 58. Instrument: Fiol, altfiol, ukulele, gitarr, mandolin, tamburin. Utanför BAO: Rektor för musikskolan i Orsa. Gör i bussen: I sommar glad att min 21-åriga dotter Anna är med och jag kan prata med henne. Hon studerar annars musikteater och har flyttat hemifrån. Dans? Jag gillar att dansa om det är bra musik. Jätteviktigt att det är rätt sväng. Min hustru är ett dansfreak. Bennys bästa låt: ”Du måste finnas”.

Leif Göras

Ålder: 67. Instrument: Fiol, cello, gitarr, mandolin. Utanför BAO: Orsa spelmän. Gör i bussen: Spelar, slappnar av. Dans? Mycket i folkparker förr. Kul att dansa polska. Kan de fem olika Siljanspolskorna. Bennys bästa låt: ”The winner takes it all”.

Jogga Ernlund

Ålder: 51. Instrument: Kontrabas, elbas. Utanför BAO: Stämledare i Dalasinfoniettan, olika band, bl a Three for tango. Gör i bussen: Slappar, vilar upp mig. Dans? Nej, jag är musiker. Bennys bästa låt: ”För dig”, den är rolig att spela.

Tommy Körberg

Ålder: 65. Instrument: Sång, gitarr, trummor. Utanför BAO: Sjunger, turnerar, gör skivor. Gör i bussen: Jag försöker läsa. Nu har jag sett dvdn ”House of cards”. För jävla bra. Dans? En organiserad förflyttning. Jag dansar inte sedan jag fick artros i mitt knä. Bennys bästa låt: ”Bortom sol och måne”.

Calle Jakobsson

Ålder: 52. Instrument: ­Tuba, trombon, tamburin

Utanför BAO: Hovkapellist. Gör i bussen: Läser, ”En man som heter Owe”. Pratar strunt, petar med min telefon. Dans? Inte bra. Jag skojdansar gärna med min fru. Bennys bästa låt: ”Cirkus Finemang”.

Perra Moraeus

Ålder: 63. Instrument: Fiol, mandolin, klarinett, saxofon. Utanför BAO: Musiklärare, Orsa spelmän. Gör i bussen: Kul snacka med kompisar. Jag läser också, ”Så skapas en massmördare” om fallet Quick. Dans? På scen är det svårt att låta bli. Jag är ingen ­aktiv dansör, men tycker polska är vackert. Bennys bästa låt: ”För dig” är ­magisk, men jag tror Björn och Benny ännu inte skrivit sin bästa sång. De utvecklas hela tiden.

Kalle Moraeus

Ålder: 50. Instrument: Spelar 16 instrument i olika låtar; gitarrer, fiol, banjo med mera. Utanför BAO: Egen företagare. Orsa spelmän. Programledare. Gör i bussen: Lyssnar på Harry Arnold och Jan Johansson. Tittar på klipp. Dans? Jag är så dålig att jag ligger på minus. Har aldrig tyckt om det. Bennys bästa låt: ­”Vilar glad i din famn”.

Janne Bengtsson

Ålder: 50. Instrument: Flöjt, piccolaflöjt, krumhorn, barytonsax, rytmägg. Utanför BAO: Kungliga filharmonikerna, Svenska Lyxorkestern. Gör i bussen: Pratar med mina kära vänner. Dans? Nej. Som 12-åring dansade jag i femtakt på Konserthusets scen i Stockholm. Bennys bästa låt: ”Why did it have to be me” är kul som blåsare.

Lars Rudolfsson

Ålder: 61. Instrument: Dragspel. Utanför BAO: Regissör, chef Orionteatern. Gör i bussen: Pratar eller läser. Just nu ”Arturos ö” av Elsa Morante. Dans? Jag gillar att dansa, med min fru. Till rock och pop. Bennys bästa låt: Jag har ett speciellt förhållande till ”Bortom sol och måne”.

Göran Arnberg

Ålder: 52. Instrument: Keyboard, bakgrundsång. Utanför BAO: Arrangerar, spelar, programmerar, Cowboy Bengts. Gör i bussen: Sover, äter, tittar på ny program­vara. Dans? Fullständigt ­värdelös. Bennys bästa låt: ”Bortom sol och måne”.

Nicke Göthe

Ålder: 64. Instrument: Fiol, gitarr, mandolin. Utanför BAO: Orsa spelmän, pensionär. Gör i bussen: Sitter längst fram och tittar. Tycker om att se Sverige och gillar att ha kartor med mig. Dans? Nej, inte alls. Blir illamående av att snurra. Bennys bästa låt: ”Hemma” ur ”Kristina från Duevmåla”.

Leif Lindvall

Ålder: 58. Instrument: Trumpet Utanför BAO: Frilansar, gör allt möjligt. Orkestrar, teater, inspelningar. Gör i bussen: Äter mörk choklad. Dans? Har träben, men ser fram emot att lära mig så småningom. Bennys bästa låt: ”Vilar glad i din famn/Brudmarsch”.