U2:s nya är en smyglyssning av nya albumet

1 av 3
MUSIK

U2

Invisible

Island/Universal

ROCK

”There is no them, there’s only us” är nyckelraden i ”Invisible”, första låten vi hör från det nya U2-album som är planerat att släppas till sommaren.

I en intervju med USA Today poängterar Bono bestämt att låten inte är första singeln från albumet utan snarare en ”sneak preview” av den första låt som är klar, ”för att påminna folk om att vi fortfarande existerar”.

Det finns en större idé bakom: en minut av videon till ”Invisible” premiärvisas under Super Bowl och låten ligger nu uppe gratis på Itunes under endast ett dygn. För varje nedladdning av låten donerar Bank Of America en dollar till kampen mot aids, malaria och tuberkulos.

Initiativet kommer från (RED), en del av kampanjorganisationen ONE som Bono är medgrundare av.

Givetvis är det även superbra reklam för U2, men jag tror på Bono när han säger att han vill använda sitt band och gigantpubliken på Super Bowl för att rikta folks blickar mot arbetet för att stoppa extrem fattigdom.

”Invisible” är producerad av Danger Mouse och innebär knappast någon revolution av U2-soundet. På en botten av synthar ekar The Edge-gitarrerna stort och Bonos återhållna verser slungar sig ut i en powerrefräng av klassiskt snitt. Raden om att det inte finns nåt dom utan bara vi är givetvis konstruerad för stora känslor och mångtusenhövdade stadionkörer under den turné som lär följa på albumet.

Och även om U2 kanske har skrivit ”Invisible” några gånger tidigare växer den med lyssning.

Men det spelar givetvis ingen roll om ni gillar låten eller inte. Ladda ned den ändå, för det goda syftet och ett budskap som sannerligen tål att upprepas i dessa polariserade tider.

ARTIKELN HANDLAR OM