Bröderna Hårdrock förlorade kamp över namn

Får inte använda varumärket ”Bröderna hårdrock”

1 av 3 | Foto: Robin Nordlund
verklighetens bröderna hårdrock Pelle och Erik Gustafsson är kända som Bröderna Hårdrock efter SVT:s dokumentär från 1988.
MUSIK

De blev kända för många i SVT:s dokumentär "Bröderna hårdrock”.

Men nu kommer beskedet att tvillingbröderna inte har rätt till varumärket.

Tvillingarna Erik och Per Gustafsson från Dals Långed spelar i black metal-bandet Nifelheim och blev kända när SVT gjorde dokumentären ”Bröderna hårdrock" om bröderna. Bröderna var även inspiration till Ulf Malmros komedi "Mammas pojkar” från 2012, en film som först skulle heta "Bröderna hårdrock”, men efter bröderna Gustafssons protester valde Malmros att ändra namn på filmen.

Har inte rätt till varumärket

Filmbolaget Bob Film registrerade varumärket "Bröderna hårdrock”, något som bröderna anmälde till Patent- och registreringsverket då de menar att de själva äger varumärket, och sedan april 2012 har en namntvist pågått. Nu har Patentbesvärsrätten beslutat att bröderna inte har rätt till varumärket, skriver Gaffa.

Bob Films användning av märket har medfört stor skada för dem. I samband med lanseringen av filmen gick den alltjämt under namnet Bröderna Hårdrock. De blir dagligen stoppade av människor som frågar dem om produktionen i fråga och ropar repliker ur filmen för att göra sig lustiga. De har också fått många frågor om hur mycket de har fått betalt av Bob Film för att bolaget skulle få göra en film baserad på deras liv. Allt detta har berott på att omsättningskretsen associerar namnet till dem”, skriver Patentbesvärsrätten i sina handlingar.

ARTIKELN HANDLAR OM