Glittrig Agnes hittar mörkret

Då blir hon mer personlig bortom paraden av ’Så mycket bättre’-hits

1 av 2
MUSIK

Det står sanner­ligen stjärna skrivet i ­pannan på Agnes.

Men hennes glittriga pop passar inte klockrent i budgetförpackning. Och det hade möjligen blivit ­lite tunt utan ”Så mycket bättre”-numren.

I Aftonbladets senaste omröstning bland skiv­bolagen om vilken svensk artist de helst skulle vilja jobba med vann Agnes Carlsson, och det över ­både Robyn och Avicii.

Klär sig tajt

Det är lätt att förstå när man upplever henne på en scen. Hon trivs verkligen där uppe, klär sig tajt och glittrigt som de stora r’n’b-divorna och andas själv­säkerhet och star quality. Hon får publiken att både hoppa och sjunga och sjunger framför allt själv som väldigt få sjunger i det här landet.

Allt är upplagt för om ­inte världsherravälde så ­åtminstone en stabil ­internationell karriär.

Det som har saknats ­hittills är en riktig tydlig ­artistisk profil och de genuint bra låtarna. Agnes elektronikboostade soulpop har lite för ofta fastnat i ”bra för att vara svenskt”-fållan. Och i en genre som är van vid lyxiga Rihanna- och Beyoncé-spektakel framstår möjligen upplägget med Agnes, inspelade ­körer och tre kompmusiker som gör vad de ska som precis den show för svenska klubbar och discon som det är.

Turnén handlar förstås även om att åka ut och ­möta den nytillkomna ”Så mycket bättre”-publiken, som att döma av klientelet på Trädgårn nog är ganska stor. Det var länge sedan jag såg så här blandade åldrar på en konsert.

Låter märkligt

Agnes gör den personliga Ken-tolkningen ”Nu måste vi dra” för gamla ­polare från Vänersborg som är på plats och ”Instant repeater 99” – hennes egen ”Så mycket bättre”-­favorit – för Ebbot, som också är på plats.

Givetvis sjunger hon även Lill Lindfors ”En sån karl”, programmets stora hit, och jag verkar vara rätt ensam om att tycka att det låter märkligt när en ung person i en modernt ­arrangerad låt använder ett så pensionerat ord som karl.

Avskalat stråk

Betydligt bättre är Agnes i balladen ”One last time”, från senaste albumet ­”Veritas”, där hon hittar ett avskalat, lite mörkare stråk som klär henne och känns som hennes eget.

Längre ditåt får hon gärna ta sig framöver.

FAKTA

Agnes

Turnépremiär: Trädgårn, ­Göteborg.

Publik: Drygt 400.

Längd: En knapp timme.

Bäst: ”One last time” och Bo Kaspers ”Allt ljus på mig”.

Sämst: Lite ont om ­riktigt bra låtar är det ju.

Här ser ni Agnes

■ ■ Malmö 21/2, Örebro 22/2, Sälen 6/3, Rättvik 15/3, Åre 22/3

ARTIKELN HANDLAR OM