’Jag vill klä om möbler och steka fiskpinnar’

Oskar Linnros tar en paus från solokarriären

1 av 5
Sadlar om Oskar Linnros lämnar rampljuset och satsar på att skriva musik till amerikanska artister. ”Det roligaste vore att hitta riktig, obunden råtalang”, säger Linnros.
MUSIK

Oskar Linnros lägger solo­karriären på is. Nu steker han fiskpinnar, klär om möbler och söker lyckan i USA.

- Jag vill skriva skitbra musik åt amerikanska artister, säger han.

Den som väntar på nästa soloprojekt av Oskar Linnros får vänta länge till. Efter spelningen på Berns i kväll lämnar han rampljuset på obestämd tid.

Nu vill han bara producera, och målet sträcker sig utanför landsgränsen. Snart lyfter planet mot New York och Los Angeles.

- Jag vill jobba med de duktiga, etablerade hiphop-bolagen och skriva skitbra musik till amerikanska artister. Men det roligaste vore att hitta riktig, obunden råtalang. Det måste inte nödvändigtvis vara hiphop, säger han.

Jobbade varje kväll

I somras fyllde Oskar Linnros 30 år. Det har fått honom att omprioritera.

- För tio år sedan hade jag andra ideal. Jag jobbade till tolv varenda kväll och älskade att gå ut. Efter tio år av den livsstilen känner jag att det kunde vara najs att ta det lugnt. Min syster fick barn för ett år sedan. Det har fått mig att börja fundera.

Oskar Linnros twittrar inte och har inget Instagramkonto. Kändisfesterna bojkottar han också.

- Om jag la ned den tiden på att promota mig själv skulle jag inte hinna vara så mycket i studion. När jag är ledig vill jag göra vanliga grejer. Steka fiskpinnar och klä om möbler. Jag gillar att snickra också, säger han.

Är du en hipster?

- Ja, absolut. Man är väl definitionen av en utifrån sett kan jag tänka mig. Eller vadå, jag bor liksom på Södermalm och gillar vegetarisk mat?

”Sluta, Oskar”

Den nya, lugnare livsstilen får delar av bekantskapskretsen att höja på ögonbrynen. Herbert Munkhammar, från bandet Maskinen till exempel.

- Han åker runt i Sydafrika och Asien och gör musik. Han brukar säga, Oskar, sluta vara så luthersk. Jag skulle vilja göra den grejen också, säger Oskar Linnros.

”Det har ett pris”

Men det får vänta. Våren han inte tillbringar i USA förläggs i Stockholm. Oskar Linnros är inblandad i arbetet med Jason ”Timbuktu” Diaketés kommande album. Ett projekt han beskriver som ”fantastiskt bra”.

- Det sker en massa korsbefruktningar, jag är en spindel i nätet i Artistsverige. Om jag får spela på bra lokaler och gå på Grammisgalan är jag nöjd. Jag behöver inte vara Sveriges största artist. Det har ett pris. Jag vill inte betala det, säger Linnros.

FAKTA

Det här är Oskar

Namn: Hans Oskar Linnros.

Ålder: 30.

Bor: Stockholm.

Familj: Mamma, pappa, syster och flickvän.

Årsinkomst: 470 100 kronor (2013 års deklaration). Aktuell: Med spelning på Berns i Stockholm i kväll.

Oskar Linnros om...

Sainabo Sey.

... att alla fortfarande vill prata om Veronica Maggio och Daniel Adams-Ray:

- Så är det, men jag svarar ingenting på det. Jag tycker inte att det är jobbigt.

... stjärnskottet Seinabo Sey, som medverkar under kvällens spelning:

- Det är så himla fett att det går bra för henne. Jag erbjöd Seinabo att hänga med på sommarturnén, för att testa på att exponeras inför en publik. Nu när jag börjar avsluta min grej är hon på väg upp. Det är värsta symbiosen.

... artisteri och politik:

- Vi lever i en politisk tid, så det är omöjligt att vara apolitisk. Jag tycker att jag som svenskfödd i en invandrartät förort har ett ansvar att vara något slag ansikte mot främlingsfientlighet.

ARTIKELN HANDLAR OM