Flamencostjärnan Paco de Lucia död

1 av 2
Paco de Lucia.
MUSIK

Den spanske flamencogitarristen Paco de Lucia har avlidit, 66 år gammal, uppger myndigheterna i hans hemstad Algeciras.

Paco de Lucia, som föddes Francisco Sanchez Gomez, kallades ofta för flamencomusikens gudfader.

Paco de Lucia medverkade till att modernisera den spanska flamencotraditionen. Han förde in jazz, pop och klassiska influenser i den traditionella flamencon, vilket ibland retade upp traditionalisterna inom genren, men det bidrog till att sprida musikstilen till en stor internationell publik.

Han spelade in skivor med gitarrister som Al DiMeola och uppträdde också med jazzmusiker som Chick Corea och rockstjärnor som Bryan Adams och Eric Clapton.

Pappan förebild

Paco de Lucia framhöll ofta sin pappa som en stor inspirationskälla. Pappan Antonio Sanchez, som var av romsk härkomst, var själv sångare och introducerade flamencotraditionen tidigt i sin sons liv. Paco de Lucia började som tolvåring uppträda på de traditionella krogar i Spanien där flamencon är stor och redan i tonåren gav han ut sina första skivor.

2004 belönades han med Spaniens finaste kulturpris, prinsen av Asturiens pris, för sina insatser för flamencon.

Sverigekonserter

Paco du Lucia spelade flera gånger i Sverige. Bland annat på Uppsala internationella gitarrfestival.

– Hans bidrag till utvecklingen av den moderna flamencon är enormt. Vi har vid flera tillfällen, 2007 och 2010, haft förmånen att ha honom som gäst vid Uppsala Internationella Gitarrfestival och är honom djupt tacksam för de starka avtryck som han gjort. Han förgyllde festivalen med sin närvaro och vi byggde under åren upp en vänskap också utanför scenen. I dag är en sorgens dag för gitarrmusiken, säger festivalchefen Klaus Pontvik.

ARTIKELN HANDLAR OM