Ska slå hårt mot politikerna i kväll

Stenström kör sin hitsingel under partiledardebatten

1 av 3
SKREV UPP SIG ”Jag har varit på botten många gånger, men jag har alltid haft hjälp av att skriva låtar för att komma upp igen”, säger Thomas Stenström.
MUSIK

En superdeppig platta.

Så beskriver Thomas Stenström nya albumet ”Ful­kultur”.

– Den har inte en enda glad låt, säger han.

En ledsen smiley.

Det pryder omslaget på Thomas Stenströms, 26, nya ­album ”Fulkultur” som innehåller hitsingeln ”Slå mig hårt i ansiktet”.

– Det finns inte en enda glad låt på skivan. Alla kommer från något slags vemod eller sorg. Jag kan inte skriva från lycka, säger han.

Knådade länge på skivan

Debutalbumet ”Nåt annat, nån annanstans” från 2012 ­spelades in på ett halvår. Uppföljaren fick knådas fram under ett och ett halvt år.

– Det har varit tufft att skriva den här skivan. Jag trodde inte att det skulle bli av för att jag hade sådan skrivkramp.

Hur har du mått?

– Senaste året har jag mått bra för att jag kommit fram till ett sätt som jag vill jobba på. Men ett och ett halvt år innan det var det kämpigt.

Vilken låt är du mest stolt över?

– En väldigt viktig låt är ”När allting faller”, som jag tycker är väldigt fin. Den ­handlar om att kapitulera för att må skit men att komma ur det.

Har du gjort det?

– Det har jag verkligen upplevt, jag har undrat vad fan man håller på med. Jag har varit ­nere på botten många gånger, men jag har alltid haft hjälp av att skriva låtar för att komma upp igen.

Brände alla stålarna

Hur mådde du efter förra ­albumet?

– Så där, känslan av att må ­jävligt dåligt har nog alla upplevt. Efter förra albumet hade jag en sådan period.

För fyra år sedan tog du emot Ted Gärdestad-stipendiet på 100 000 kronor. Vad hände med pengarna?

– Jag brände dem på en sommar. Helt plötsligt var de slut bara. De gav mig möjlighet att jobba på och skriva. Det var en bra sommar. Jag köpte några ­instrument.

Och kanske några öl?

– Ja, haha någon blev det nog.

FAKTA

Det här är Thomas

Namn: Thomas Stenström. Ålder: 26. Bor: Stockholm. Gör: Låtskrivare och artist. Familj: ”’Tomten är far till alla barnen’-familj”. Bakgrund: Uppvuxen i Uddevalla. Tilldelades 2010 års Ted Gärdestad­stipendium på 100 000 kronor. Året därpå slog han igenom med singeln ”Detsamma”. 2012 kom debutalbumet ”Nåt annat, nån annanstans”. Aktuell: Nya albumet ”Ful­kultur”.

FAKTA

Uppträder i kväll i Aftonbladets partiledardebatt

Inför samtliga partiledare ska han spela sin ”Slå mig hårt i ansiktet”.

Det finns en partiledare som har är särskilt ­intresserad av att få en pratstund med.

– Jag skulle vilja sitta ner lite med Jimmie Åkesson och kolla hur han ser på saker. Jag har svårt att ­förstå honom, säger han.

Han har inte bestämt vad han ska rösta på.

– Jag kommer att lägga min röst på det parti som jag tror kan jobba mest för mångfald och att få människor att känna sig inkluderade och välkomna till vårt land.