”Vi har betalat alltihop själva”

Malena Ernman sätter upp en helt egen opera: Det är som att bestiga Mount Everest på ett ben

1 av 3 | Foto: LINA SIKSJÖ
BAROCK’N ROLL Loa Falkman, Kerstin Avemo och Malena Ernman i manskläder spelar ”Xerxes”på Artipelag under hösten. Operan är skriven av Georg Friedrich Händel och handlar om kung Xerxes leverne. Vid premiären i London 1738 lades den ner efter bara fem föreställningar.
MUSIK

Malena Ernman är sjuk.

Om två dagar är det premiär. Hon har satsat allt.

– Vi hade inget annat val än att betala själva, säger hon.

Två gånger på sju år har kungliga operan i Stockholm erbjudit Malena Ernman, 43, en roll.

Det finns ingen plats för en barocksångerska i Sverige. Nu är hon sin egen arbets­givare i operan ”Xerxes”, och betalar jobbet ur egen ficka.

– Vi har stött på mycket motstånd. Jobbat med att hitta en lokal, få till en orkester ... På operan finns det kanske tvåhundra personer som jobbat med det här. Vi är tre, säger hon.

Prutade på gaget

Malena Ernman och maken Svante Thunberg, 45, bestämde sig för att det ändå var värt att satsa. Om det ger någon avkastning vet de inte än.

– Vi får se om publiken kommer. Det här är som att bestiga Mount Everest på ett ben, säger hon.

Loa Falkman, 67, tackade ja till att göra en roll i operan direkt, fast det innebar en lönesänkning.

– Många har anpassat sig. Det är inga statliga bidrag här, vi har gått ner ordentligt i gage för att kunna göra det här, säger han.

”Jag mår värre”

Hur mycket pengar Malena Ernman har gått in med vet hon inte.

– Jag har inte ens vågat fråga min man. Jag kommer hem, lagar mat och läser läxor för barnen, och så får han sköta det tråkiga. Men det är en del pengar, säger hon.

Dagar innan premiären är hon sjuk och har svårt att bara prata.

– När man sjunger ska man vara 100 procent. Är man ens 97 ska man ställa in. Jag mår värre än vad jag säger, men det känns fantastiskt att det är dags, säger Malena Ernman.

”Parodi på män”

Hon gör själv huvudrollen som prinsen Xerxes, har stoppat två strumpor i trosan och hämtat inspiration från Brad Pitt, Johnny Depp och Arnold Schwarzenegger.

– Jag har träffat så många män som beter sig illa. De har alltid ja-sägare runt omkring sig och märker inte ens att de har dålig andedräkt, för ingen vågar säga det. Nu har jag mer pondus och kan säga åt kvinnliga kollegor: passa dig för den där jäveln. Det är lätt att göra parodi på män, de fattar det inte ens själva, säger hon.

FAKTA

Barockopera i skärgården

”Xerxes” har premiär på konsthallen Artipelag i Stockholms skärgård på fredag den 12 september och spelas till och med den 2 november.

Malena Ernman har för första gången producerat en operaföreställning, och spelar även huvudrollen.

Medverkar i föreställningen gör bland andra även Loa Falkman och Kerstin Avemo.

”Xerxes” är en barock­opera av Georg Friedrich Händel från 1738.