ABBA:s & Lalehs musikmiljongåva till utsatta flickor

Nu gör Laleh sin egen version av bandets kultlåt

MUSIK

ABBA:s gåva till Unicef har samlat in 30 miljoner kronor. Nu ska låten ge ännu mer.

Först att tolka ”Chiquitita” är Laleh.

– Hon är perfekt, säger Björn Ulvaeus En begåvad kvinna som kunde varit en Chiquitita.

Originalet av ”Chiquitita” har spelat in 30 miljoner kronor till Unicef.

Nu skänker de fyra i ABBA sångens alla royalties till FN:s kamp för barn. Nyinspelningem med Laleh är starten på en ny kampanj.

Den 9 januari 1979 deltog ABBA i en konsert i FN:s generalförsamling tillsammans med bland andra Bee Gees, Rod Stewart, John Denver, Earth, Wind & Fire och Donna Summer. Sedan dess har de skänkt en del av sina royalties för sången till Unicef. Nu ger de alla sina intäkter för låten till FN:s barnfond.

För att få ännu fler att lyssna kommer bandet varje år att bjuda in en ny artist som spelar in sången.

– Det är otroligt roligt att få vara med i projektet, säger Laleh i en filmad hälsning. Jag älskar ABBA och jag älskar låten. Den kanske inte kan förändra världen, men den kan förändra någon människas värld som min värld blev förändrad.

Hyllas av Fältskog

På torsdag 20 november är Laleh och Björn Ulvaeus i FN-högkvarteret i New York när 25-årsjubileet av barnkonventionen uppmärksammas. Han för att prata, hon för att sjunga ”Chiquitita”.

När originalet spelades in var det Agnetha Fältskog som sjöng första versen.

– På sitt eget personliga sätt har begåvade Laleh gett oss en helt "ny" Chiquitita, skriver Agnetha Fältskog i dag. Med en röst som uttrycker så mycket nyanser av glädje, sorg och mer därtill.  Ett fantastiskt fantasiarrangemang, man dras bara med.

Släpps i morgon

ABBA-museet på Djurgården gör också en särskilt utställning kring ”Chiquitita” och samarbetet med Unicef. Särskilt arbetet för att hjälpa flickor och unga kvinnors rättigheter i världen.

Press play to give heter projektet och det är också namnet på hemsidan. Genom att lyssna på ”Chiquitita” på Spotify eller ändra strömmade tjänster kan man bidra till att pengar skänks till Unicef.

”Chiquitita” med Laleh släpps klockan 09.00 den 18 november.

Hetaste nöjesbilderna – följ Nöjesbladet på Instagram