Tambourinehärvan är över – The Hives stora miljonförlust

Stora musikhärvan har fått sin utgång

1 av 3 | Foto: ANDREAS HILLERGREN
The Hives frontman Pelle Almquist utanför tingsrätten i Malmö.
MUSIK

Striden mellan The Hives och The Cardigans är över.

HD har beslutat att inte ta upp fallet och därmed står Hovrättens dom fast. The Hives är skyldig mångmiljonbelopp.

– Det är närmare 30 miljoner med räntor, säger David Berggren, advokat för bandmedlemmarna i The Cardigans.

Rockgruppen The Hives pengatvist med de forna vännerna i The Cardigans är över. Kampen har pågått i olika rättssalar ända sedan 2011. The Hives förlorade först i Lunds Tingsrätt och i juli 2014 till slut även i Hovrätten. Bandets juridiska ombud Monica Crusner överklagade till Högsta domstolen. Men det var lönlöst. HD ville inte bevilja prövningstillstånd.

– Mina klienter är förstås jätteglada. Det här innebär att de kan få tillbaka en del pengar, säger David Berggren som företräder The Cardigans.

Cardigans får pengar

Advokat David Berggren förklarar att The Hives är skyldig hans klienter 18,5 miljoner kronor. Med ränta under de år som har passerat hamnar den summan på närmare 30 miljoner kronor. Efter  Hovrättens dom började Kronofogden att genomföra utmätningar mot bandmedlemmarna i The Hives för att säkra tillgångar. Eftersom Hovrättens dom nu vinner laga kraft tillfaller tillgångarna The Cardigans som avbetalning.

– Kronofogden har säkrat en större del av pengarna. Jag vet dock inte hur mycket i dagsläget, säger David Berggren.

Stora summor lånades ut

De båda banden har anlitat Malmöbaserade Tambourine studios för hantering av ekonomin och det var där som problemen började. I den så kallade Tambourinehärvan där flera kända svenska artister har varit berörda var tvisten mellan The Hives och The Cardigans allra störst.

Stora summor pengar lånades fram och tillbaka av bandmedlemmar och i slutändan visade det sig att The Hives var skyldig 18,5 miljoner. Pengarna har bland annat finansierat The Hives-gitarristen Mikael Karlssons samling av elgitarrer.

Nöjesbladet har sökt The Hives advokat Monica Crusner för en kommentar.

ARTIKELN HANDLAR OM