Moa Lignell hyllar pappan på nya skivan

Artisten om att producera och saknaden efter sin far

1 av 4
Moa Lignell lärde sig flera nya instrument under inspelningen av nya skivan.
MUSIK

”Idol-Moa” har blivit ”producent-Moa”.

Moa Lignells nästa album är hundra procent hon, och färgat av tung sorg.

– Pappa gick bort i maj för snart ett år sedan. Det har påverkat skivan jättemycket.

– Jag har i princip alltid vetat vad jag vill göra. Men det är nu som jag har lite erfarenhet och modet att ­säga: Jag ska skriva hela skivan, arra, producera och spela alltihop. För nu har jag verktygen.

Moa Lignell är talangen vi minns från ”Idol” 2011. I dag är hon även ­soloartist, låtskrivare - och producent.

Efter en fråga om ifall hon kan tänka sig hjälp från andra låtskrivare, gav skivbolaget 20-åringen fria händer, mer tid och 18 dagar i en inspelningsstudio i Stockholm.

Moa Lignell är stolt över debut­skivan, men albumet som hon ­spelar in nu känns mer. Hon har gjort i stort sett allt själv.

– Den här skivan är jag till hundra procent. Jag har styrt allting. Jag har ringt alla instrumentalister, lagt upp scheman och varit the boss, säger Lignell nöjt.

Drog en vit lögn

Fast det är inte många musiker som medverkar på den ännu datumlösa skivan.

Hemma på rummet i Alingsås v­ille gitarristen Moa Lignell komma så nära färdiga låtar som möjligt i sina demos, så hon lärde sig fler instrument. På skivan står hon själv för nästan varje ljud. För att få till det, har det kanske blivit någon liten vit lögn inför skivbolaget …

– Jag har ju spelat trummor. Men det är inte som att jag är grym. Ändå sa jag: ”Vi bokar ett trumset. Jag spelar”. Sen kände jag: ”Shit, tänk om jag inte sätter det?” Men det gick bra.

Hon bestämde sig tidigt för att behålla all kontroll över de nya låtarna.

– Perfektionist? Nej. Jag sparar gärna de gångerna när jag inte spelar helt perfekt. Men jag har ett jävla kontrollbehov när det gäller min musik.

Och det finns en djupare förklaring till envisheten.

Moa Lignells nya skiva är oundvikligt och starkt färgad av sorg.

– Den största grejen är att min pappa blev sjuk. Han fick en stroke och var sjuk under hela året då jag skrev de flesta låtarna. Sen gick pappa bort, i maj för snart ett år sedan. Det har påverkat skivan jättemycket.

– Det är också därför jag är så ­bestämd. Ingen ska få lägga sig i det här nu.

Låt om pappa

Fansen kan vänta sig en nostalgisk och seriös skiva, för den tragiska händelsen fick Moa Lignell att tänka igenom livet. Men det är ­inte bara ”gråtlåtar”, säger hon. Ett spår handlar om pappan.

– ”Ladies man” är till min pappa. Han var snyggingen i Göteborg som ung, och jag försökte beskriva tiden på sjukhus kontra riktiga pappa, liksom. Så jag är glad att den blev fin.

Gillar franska chansoner

Nyss släpptes Moa Lignell-singeln ”Where I stand”, och så snart albumet är ute hoppas hon på turné.

– Att spela på ­några festivaler är en dröm. Och jag drömmer om att spela i Frankrike. Det är lite skumt, kanske, men … Jag gillar fransk musik – ­visor, Édith Piaf och sånt.

Hon drömmer också om att skriva klyschiga radiohits åt andra artister.

Du har inga ”jag kan inte” inom dig, va?

– Nej, jag vill inte låsa mig vid såna tankar. Jag ska ­testa, bannemej, säger Moa ­Lignell.

FAKTA

Det här är Moa

Namn: Moa Lisa Lignell. Ålder: 20 år. Bor: Stockholm. Familj: Mamma, tre bröder och en syster. Yrke: Låtskrivare och artist. Inkomst: 210 000 kronor (2013). Bakgrund: Kom trea i ”Idol” 2011. Fick Youtube-hit med egenskrivna ”When I held ya”. Släppte debutalbumet ”Different path” 2012. Spelat förband till Anna Ternheim. Aktuell med: Nya singeln ”Where I stand” med video och ett kommande, egenproducerat album.

1 av 3
Moa Lignell lärde sig flera nya instrument under inspelningen av nya skivan.

Moa Lignell om …

… nya singeln ”Where I stand”:

”Den handlar om att nu står jag här och nu är jag äldre. Jag kan fan visa vad jag står för. Ett ’nu jävlar’ och en insikt. Jag var så fylld av känslan av frihet när jag skrev låten.”

… ”Idol”:

”Efter att jag kommit trea fick jag göra min debutskiva direkt, i stället för att släppa en coverskiva först. Det var otroligt kul. Och jag sitter här i dag och får göra det jag vill. Det är asgött!”

… ”Det svåra” andra albumet:

”Jag har fått höra att uppföljaren ska vara jättebra, ­annars kan det kvitta. Men sånt har aldrig stressat mig, utan jag har alltid försökt ­hålla mig till min egen plan.”

Moa Lignell spelar …

Gitarr

Piano

Trummor

Bas

Munspel

Dragspel

Exklusivt i bloggen!

Vill du höra Moa Lignells elva stora inspirationslåtar? Klicka dig in på Nöjesbladets musikblogg.