Maja Francis torkade tårar med Maggio

Verklighetsflykt på Way Out West

1 av 3
Maja Francis och Veronica Maggio – vänner och musikkollegor. Foto: Frida Marklund.
MUSIK

Maja Francis satsade allt på musiken och kärleken på andra sidan Atlanten.

När äventyret rasade fick hon tröst av Veronica Maggio. Nu släpper de en duett.

– Vi hittade nåt nytt, tror vi. Hennes vardagsrealism ihop med min verklighetsflykt.

”Space invades my mind” heter ett rykande färskt tillskott till hittig svensk elektropop. Låten är en duett mellan Veronica Maggio, 34, och inte lika kända Maja Francis, 29.

Vännerna sedan ungefär sju år började på riktigt göra musik ihop för drygt två år sedan. Maja Francis var hemflyttad från USA, där hennes singer-songwriter-duo och kärlek hade slutat med ett smärtsamt uppbrott.

– Jag tänkte att det skulle vara for life, för jag är lite så. Allt eller inget. Man hoppar utan skydd, och därför gör det också sjukt ont när man faller.

Nytt sound ihop

Hon kände att hon måste torka tårarna med musik, som hon själv säger, och skapade låtar ihop med Maggio.

– Det var skönt att skriva med Veronica som känner mig så väl. Hon kunde plocka de bästa bitarna ur mig. Vi hittade nåt nytt, tror vi. Hennes vardagsrealism ihop med min verklighetsflykt, säger Maja Francis.

Behöver dagdrömma

”Space invades my mind” handlar om verklighetsflykt – något som Francis ägnar sig rätt mycket åt.

– Texten handlar om att verkligheten skaver och man behöver tänka att man kan vara någon annanstans. Om jag ligger i badkaret kan jag tänka att jag flyter i rymden. Att man är liten en del av universum tycker jag är skönt att tänka på. Då befriar jag mig lite från mitt skal och mitt ego.

Färg och magi

Ett annat sätt att försöka mota tillbaka mörker på, är att omge sig med färg. Francis har jobbat i en kitschbutik och försörjer sig nu på ett rätt färgglatt café i Stockholm.

– Jag vet inte om ett gulddraperi från Buttericks är så fint, men jag behöver det. Färg, glitter och magi.

Nu klurar Maja Francis på hur hon ska lyckas frakta ett gäng stora pappersblommor till scenen på Way Out West i Göteborg. Kanske behövs en bil per blomma för att de ska hålla formen.

Peppar med Blümchen

Maja Francis har inte hunnit utveckla några längre ritualer före sina konserter, men det finns en sak hon brukar lugna nerverna med.

– Jag brukar sätta på två låtar. En är mer själslig, av Florence + The Machine. Och så Blümchens ”Heut' ist mein Tag”. Hehe! Och så brukar jag ha med mig nån slags sten, som man samlar energi av.

Hoppas på publik

Hon spelar sent på torsdagen, ihop med sitt liveband.

– Vi har repat och det känns skitbra – men också jätteläskigt. Det är den största spelningen jag gjort. Jag hoppas att det inte blir ett tomt tält och att folk ska lockas in och vilja stanna med mig i min värld tills vi slutar spela.

Duetten med Maggio har premiär först på fredagen, men kanske dyker hon upp så att de framför den live på festivalen.

FAKTA

Om Maja Francis

Namn: Maja Francis.

Ålder: 29 år.

Bor: Stockholm.

Familj: Mamma, pappa, katten Pony och de närmsta vännerna.

Gör: Låtskrivare, artist och cafébiträde.

Bakgrund: Har skrivit låtar sedan hon var 15. Var singer-songwriter-artist med sin dåvarande make i USA. Nu soloartist med ett mer elektropoppigt sound. Släppte singeln ”Last days of dancing” i våras, som hördes i MTV-serien ”Teen wolf”.

Aktuell med: Nya singeln ”Space invades my mind” 14/8l, med Veronica Maggio. Spelningar på Way Out West, This is Hultsfred och Popaganda.