Future Islands-sångaren: ”Musik räddade mitt liv”

Nya fans efter tv-giget

1 av 4
MUSIK

Future Islands energiska gig hos Letterman såg ut att vara på liv eller död.

Och musiken är faktiskt precis så viktig för frontmannen.

– Musiken räddade mitt liv. Om jag inte hade den skulle jag nog vara helt förlorad och ta droger, säger Samuel Herring.

År 2012 skulle ett syntpoppigt band från Baltimore göra stor tv-debut hos Letterman. Men det blev inget. Därför var musikerna skeptiska när erbjudandet kom igen 2014.

Fast det blev faktiskt av. Och bandets nya kärlekslåt ”Seasons (Waiting on you)” blev en känsloexplosion i studion, där sångaren  Samuel T. Herring sjöng, growlade och dansade helt hämningslöst, som om det gällde livet.

”Vad fan är det här?”

– En del trodde att det var ett skämt och tänkte: Vad fan är det här? Det får mig faktiskt att känna nåt. Det är ovanligt nuförtiden att se ärlig musik som framförs på ett ärligt, själsblottande sätt, säger Herring till Nöjesbladet.

Letterman-klippet gav nya fans och efter tre album fick  Future Islands till slut sitt genombrott.

– Vi är glada att folk upptäckte oss. Det blev en port så de förhoppningsvis kan gräva djupare i det vi gjort.

”Publiken ska känna”

På Way Out West spelade Future Islands för en överfull tältscen. En  vrålvåg gick genom den svenska publiken när Samuel  Herring sjöng ”Seasons …” eller tog ut dansstegen.

Bandkamraterna verkade lyckas med sitt viktigaste  livekriterium: En smittande känsla.

– Jag vill att publiken ska känna nåt. Vad som helst, säger  keyboardisten Gerrit Welmers.

– Vi vill skapa en miljö där människor vågar vara människor, säger Samuel Herring.

– Vi hoppas att folk ska ha det bra, att tekniken funkar och att inga byxor går sönder, tillägger basisten William Cashion.

30 par byxor spruckna

Byxor…?

– Ja, det har hänt minst 30 gånger att byxorna går sönder på scen. Senast för ett par veckor sen. Det blev rätt illa och jag fick tejpa ihop dem på scenen. Mina ben är för starka. Byxor kan inte hålla mig tillbaka! säger Samuel Herring med ett skratt.

En väg bort från droger

Future Islands vill bidra till en bättre värld genom att öppna människor med sina låtar.

Samuel Herring har själv haft en enorm hjälp av musiken. Den lyfte upp honom 2006-2007, ur en kaotisk collegetid kantad av droger.

– Musiken räddade mitt liv. Om jag inte hade den skulle jag nog vara helt förlorad och ta droger. Den gav mig anledning att styra upp mitt liv och få min hjärna tillbaka, säger Herring.

Ingen ny ”Seasons”

När kommer då nästa Letterman-värdiga superhit? Om ett par månader är trion färdigturnerad och ska skriva nytt. Men de vägrar känna press att överträffa hajpen.

– Vi kommer definitivt inte försöka skriva tio andra låtar som är som den. Även om skivbolaget säkert skulle älska om vi kände så, säger Samuel   Herring med ett rungande skratt.

FAKTA

Det här är Future Islands

Amerikanskt syntpopband bildat i Greenville 2006, nu baserat i Baltimore.

Består av sångaren Samuel T. Herring, keyboardisten och programmeraren Gerrit Welmers och basisten och gitarristen William Cashion.

Har släppt fyra album. Det senaste, ”Singels”, kom 2014.

Slog igenom ordentligt med singeln ”Seasons (Waiting on you)”, som bandet framförde i ”The late show with David Letterman”.

Spelade på Way Out West på torsdagen.

Turnerar ett par månader till. Därefter skriver trion ny musik.

ARTIKELN HANDLAR OM