"Därför tvingas Metallica spela i Sverige"

”Det är mer utifrån nödvändighet än fritt val”

1 av 2 | Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Kirk Hammett och James Hetfield under Metallicas spelning i Stockholm 2014.
MUSIK

Den nya plattan dröjer – och bandet är här igen.

Superbandet Metallica tvingas turnera för att inte totalhaverera ekonomiskt, enligt uppgifter.

– Det är mer utifrån nödvändighet än fritt val som bandet drivs till att turnera i Europa varje sommar, enligt biografin ”Into the black”.

I helgen spelar gigantbandet Metallica i Sverige – igen.

Gängets risktagande de senaste åren kan ha hunnit ikapp gruppen ekonomiskt och prestigemässigt.

Tidigare i år kom uppgifter om att Metallica har förlorat mer pengar än vad de har tjänat sedan 2010. Och att det kan vara därför bandet tvingas till att göra turnéer i Europa varje sommar, förklarar författarna Paul Brannigan och Ian Winwood, till biografin ”Into the black”.

Winwood och Brannigan intervjuades av sajten The Weeklings. Författarna har gjort beräkningar på bandets finanser och kommit fram till att det ser illa ut.

– Räkna in deras anställda och löpande utgifter för att driva ett nöjesbolag och då kan du enkelt förstå varför bandet måste, snarare än väljer att göra turnéer i Europa varje sommar, säger författarna i en intervju.

Albumet ”Lulu” (där bandet samarbetade med Lou Reed) floppade, det gjorde även deras egen festival Orion liksom långfilmen ”Through the never”. Men som liveakt är bandet pålitligt. Bruttointäkterna efter ”World magnetic”-turnén 2008-2010 slutade på nätta 217 miljoner dollar.

”Vi har en massa låtar”

Det är nästan sju år sedan Metallica gav ut en studioplatta. I en intervju förklarade Ulrich:

– Jämfört med Jordens ålder och tiden det tog för människan att befolka den här underbara planeten, så är det väldigt nära. Jag skulle inte hålla andan eller undvika att gå på toa, men det kommer, säger Ulrich i en intervju i maj.

Det har spekulerats ifall turnéerna står i vägen för deras kommande platta. Men i en intervju med Rolling stone magazine tidigare i år hävdade Ulrich att så inte är fallet.

– Vi har en massa låtar, och vi håller på och finslipar dem. Det är ganska nära, sa han då.

Han förklarade att bandet har omkring 20 låtar. Kirk Hammett har berättat att det finns vissa kopplingar till både ”... And justice for all” (1988) och ”Death magnetic” (2008).

Tappade telefonen – innehöll 250 riff

Något som gjorde Hammetts kreativa process svårare var att han förlorade sin Iphone som innehöll 250 riff.

– Att försöka komma ihåg dem? Jag kommer ihåg kanske åtta. Det kanske inte var menat att vara och jag bara gick vidare, sa Hammett i en podcast-intervju tidigare i år.

 I en intervju med Rolling Stone i maj 2012 stack gitarristen Kirk Hammett knappast under stol med att inte ens ett jätteband på Metallicas elitnivå kan hålla sig flytande på skivförsäljningen längre, detta trots att bandets svarta platta stadigt skeppas i mellan 2 000 och 3 000 exemplar i USA – varje vecka. Och detta snart 23 år efter ursprungsreleasen.

I stället kommer nu merparten av intäkterna från just turnéer och övrig kringförsäljning.

I en intervju med Nöjesbladet från 2014 förklarade Lars Ulrich att högsta prioritet är att göra en ny platta.

– Just nu finns det bara en väg att gå – rakt in i studion och få ihop nästa jävla skiva. Det är vår huvuduppgift den närmaste tiden. Allt förutom det är bara saker som håller oss alerta och inspirerade, som att dra i väg ett par veckor till Europa, det är bara kul. Men att få ihop en ny Metallica-platta är prio nummer ett.

– Nu behöver ni inte störa oss igen på ett och ett halvt år – tack så mycket.

Metallica spelar på Ullevi i kväll.