Tensta svarar på kritiken efter protesten i ”Nyhetsmorgon”

”Besitter den mest privilegierade hudfärgen”

MUSIK

Han har dödshotats 200 gånger.

Nu svarar Adam Tensta för första gången på kritiken mot hans protest mot rasism i ”Nyhetsmorgon”.

– Jag är förvånad, skriver rapparen.

Nya numret av Nöjesguiden

När Adam Tensta genomförde sin omtalade protest i ”Nyhetsmorgon” brast det för många.

Sedan den 16 juni har rapparen fått över 1800 rasistiska kommentarer och 200 dödshot.

I Nöjesguiden skriver nu Adam Tensta själv om reaktionerna och bemöter samtidigt för första gången kritiken mot att han valde att lämna studion.

– Jag lämnade studion för att det är viktigt att tydliggöra våra upplevelser om den strukturella rasism som finns i Sverige. Det är viktigt, för många av er ser den inte, eftersom ni inte har upplevt den. Det är viktigt, för den drabbar så många av oss, skriver Adam Tensta.

”Besitter den mest privilegierade hudfärgen”

I texten återger Adam Tensta en händelse när han som 12-åring stoppades på Arlanda för att polisen misstänkte att han smugglade droger.

– Jag har upplevt rasism på många sätt, under hela mitt liv. Hoten och hatet är ingenting nytt för mig. Men jag är förvånad över att det faktiskt finns vita ledarskribenter som offentligt opponerar sig mot min protest i TV4. Personer som besitter den mest privilegierade hudfärgen någonsin. Personer som sitter i maktpositioner, tar beslut och bildar opinion. Samma personer vars barn inte riskerar att bli utpekade som tolvåriga knarkkurirer på Arlanda.

Slår tillbaka påståendet om en pr-kupp

Adam bemöter också påståendet att protesten var en pr-kupp för hans nya skiva. Något bland annat SvD:s ledarskribent Per Gudmundsson torgfört.

– Det är just i reaktioner likt Gudmundsons, och i hatdrevet mot mig som följde, som min intention med protesten kommer till sin rätt. Reaktionerna är en del av den strukturella rasismen som finns i Sverige i dag. Att Per Gudmundson från sin höga, höga häst försöker reducera en protest som går emot hans självbild av Sverige är det som är farligast av allt.