Marit Bergman: ”Jag fick höra att jag var tjock och ful”

Gör comeback - och ber tyckarna dra åt helvete

1 av 5 | Foto: PETER WIXTRÖM
Marit Bergman.
MUSIK

Efter fem års paus är Marit Bergman tillbaka i rampljuset.

Och hon gör comeback med uppmaningen: ”Dra åt helvete”.

– Den är riktad till alla som har för mycket åsikter om hur kvinnor ska bete sig, säger Marit.

På 00-talet var Marit Bergman en av Sveriges högst ljudande popröster och släppte indiehit på indiehit.

Sedan tog det stopp. Hon blev trött på artistlivet och att synas - och behövde en paus.

– Popstjärnelivet fuckar med ens huvud ganska mycket. I många situationer visste folk vem jag var innan jag visste vilka de var. Då är det svårt att möta människor på ett jämlikt sätt. Dessutom går man upp varje morgon och jobbar med något som främst gagnar en själv, säger hon.

På fem år släppte Marit ingen ny musik. Planen var i stället att hon skulle skriva låtar åt andra artister än sig själv.

”Jag kan också dra åt helvete”

Men de egna låtarna kom ändå.

I maj släpper Marit sitt femte album och i november kom singeln ”Dra åt helvete”. I den ber hon någon att låta henne vara och låta henne gör som hon vill.

Vem är det som ska dra åt helvete?

– Kort formulerat är det väl alla som har lite för mycket åsikter om hur kvinnor ska bete sig. Jag själv kan också dra åt helvete om jag har lust med det.

För åsikter om kvinnliga artister finns det gott om, det har Marit Bergman själv fått uppleva under sin över tio år långa karriär.

– Från att ha varit väldigt omedveten om hur jag såg ut på en scen, vilket jag också tror var min styrka, gick jag till att få veta att här finns det någon som tycker att jag inte ska få vara här. För att jag är för tjock och ful eller ditten och datten. Det är klart att det sätter sig i huvudet, säger hon.

”Som ett mantra”

Du har fått mycket skit?

– Ja, det får ju alla. Men när jag släppte mina förra skivor var det väldigt milt jämfört med hur det är nu. Om jag jämför med det mina yngre kollegor får höra så var det ganska lugnt.

För Marit Bergman är det viktigt att inte låta människors kritik påverka henne för mycket.

– Det handlar jättemycket om att frigöra sig från de begränsningarna. ”Dra åt helvete” blir som ett mantra som hjälper en att komma ur den låsningen liksom. Jag tycker den fungerar på nåt vis.

”Dra åt helvete” är Marits första officiella singel på svenska, och även på det kommande albumet har hon bytt engelskan mot sitt modersmål.

”Kanske kraschar”

Språkskiftet kom i samband med att hon flyttade hem till Stockholm från New York.

– Det var verkligen inget val. Det har inte kommit några låtar på svenska förut. Men jag tror att det undermedvetet har att göra med att jag kände mig ganska färdig med att åka på äventyr, säger hon.

Nu bor Marit i förorten Bredäng utanför Stockholm. Och efter en lugn tid av hundpromenader och besök i simhallen är det dags att kombinera vardagen med det gamla popstjärnelivet.

– Vi får väl se hur det går. Jag kanske kraschar helt och går helt bananas. Men nu var det så länge sedan, sist jag släppte nåt var jag 34. Det känns som jag är en annan person nu. Jag omfamnar min roll som gammal räv.

FAKTA

Det här är Marit Bergman

Namn: Liv-Marit Bergman.

Ålder: 40 år.

Bor: Bredäng utanför Stockholm.

Familj: Sambon Emil Arvidsson, journalist. En son.

Gör: Artist.

Bakgrund: Släppte debutskivan ”3.00 AM Serenades” 2002 och har sedan dess släppt hitsinglar som ”Adios amigos” och ”I will always be you soldier”. 2008 startade hon en prenumerationstjänst för sin musik och släppte en låt i månaden i två år. Var en grundarna av musiklägret Popkollo.

Aktuell: Med singeln ”Dra åt helvete”.

ARTIKELN HANDLAR OM