Julgalan säljer biljetter – men showen är inställd

1 av 5 | Foto: MATS ROSLUND/HD-SYDSVENSKAN/TT
Vid fredagens ”Julgalan” i Helsingborg var det kaos.
MUSIK

Det blir ingen julgala i Nackamässan i morgon.

Trots det säljer bolaget bakom eventet fortfarande biljetter.

– Jag tror inte att vi kan köra i Stockholm alls, säger Jonas Wakman på Julgalan i Stockholm AB.

De senaste dagarnas turbulens kring Julgalan fortsätter.

I morgon är det tänkt att eventet ska hållas i Nacka Strandmässan i Stockholm med artister som Jessica Andersson och Miriam Bryant på scen. Men när Nöjesbladet når mässan hävdar de att det inte kommer hållas någon julgala i deras lokaler.

Enligt uppgifter till Nöjesbladet hade parterna ett avtal, som bröts häromdagen då mässan inte fått någon betalning från bolagen bakom Julgalan.

När Nöjesbladet ringer biljettinformationen på torsdagsförmiddagen hävdar dock personalen att galan kommer hållas.

– Det här är bedrägeri av stort format, säger en företagare som Nöjesbladet varit i kontakt med och som köpt biljetter för nära 50 000 till sin personal.

”Kommer inte kunna köra alls”

När Nöjesbladet når Jonas Wakman, som är styrelsemedlem i de två bolagen bakom Julgalan, bekräftar han att eventet inte kommer hållas i mässhallen som planerat.

– Jag tror inte att vi kan köra i Stockholm alls, säger han.

Får de som köpt biljetter tillbaka pengarna?

– Ja, absolut.

Marianne Wallberg vd på Nacka Strandsmässan menar att de gjorde allt för att hjälpa bolaget bakom Julgalan.

– De kom i ett sent skede för drygt en vecka sedan för att det inte kunde vara i Globen och ville hyra våra lokaler, vi skrev avtal om förskottsbetalning vi har läst tidningarna om vad som hänt i Västerås och Helsingborg, säger hon.

– Det är julgalan själva som avbokat och flyttat Nacka, säger Daniel Stålbo på Stockholm Globe arenas.

”Pågående bedrägeri”

Marianne Wallberg är starkt kritisk mot bolagets agerande.

– Det som är tråkigt är att de lagt upp oss på sin hemsida innan något avtal var klart, nu har vi mottagit hjärtskärande samtal under dagen, men vi är inte på något vis arrangörer utan hänvisar till Julgalan. Man får inte agera så tycker vi, jag tycker så synd om alla.

Efter Nöjesbladets publicering ligger biljettförsäljningen fortfarande uppe på hemsidan.

– Det här är ju ett pågående bedrägeri, jag förstår inte att de inte plockar ner den, säger en biljettköpare till Nöjesbladet.

Artisterna informeras

Nöjesbladet har sökt flera av de berörda artisterna och endast lyckats nå Ola Svensson.

– Jag fick precis höra att det är inställt, säger han på eftermiddagen.

Häromdagen ansökte en reklamleverantör att Julgalan i Stockholm AB skulle begäras i konkurs efter skulder på 145 458 kronor.

Enligt Jonas Wakman föreligger ingen risk för konkurs.

– Verkligen inte. Vi har aldrig varit otydliga med att vi har likviditetsbrist. Vi är inte i obestånd, den räkningen skulle gått till Inkasso rent krasst. Det är de som lämnat in den som vill ha lite media.

Han menar att bolagen fortfarande haltar efter ett tufft ekonomiskt fjolår.

– Vi har 60 miljoner i artistgager. Med facit i hand är det kanske för mycket pengar.

Personalen dödshotas

Han berättar att turbulensen inneburit att anställda vid organisationen bakom Julgalan mottagit flera dödshot den senaste tiden.

Vi har varit i kontakt med polisen under dagen, säger han till Nöjesbladet.

Under dagen utrymdes kontoret, de anställda jobbar nu på annat håll.

Nöjesbladet har inte lyckats nå Julgalans grundare Michael Silfverskiöld.

FAKTA

De dåliga affärerna knäckte bolagen

Under 2014 var ekonomin pressad för bolagen bakom Julgalan. Man utökade från 11 till 20 städer vilket kostade mycket pengar. Man lovade alla städer nästan samma artister, som fick flygas runt till en stor kostnad. Då hamnade eventbolagen Eventclub 724 AB och Eventclub Sverige AB i rekonstruktion. Dessa bolag driver i år Julgalan med målsättningen att göra vinst för att minska skadan för 2014.

– Vi kommer att klara att göra vinst och minska skadan för 2014. Men om det blir någon gala 2016 får vi se, i dag har jag suttit i förhör efter mordförsök och vårt kontor har härjats, säger Jonas Wakman.

FAKTA

Detta har hänt

”Julgalan” har fått massiv kritik efter helgen föreställningar. Inte för scenshowen utan för själva arrangemanget. I Helsingborg blev flera av gästerna utan mat och dryck som de hade betalt för. Dessutom klagade många på att de frös i tältet. I Västerås blev det kökaos – det var timslånga köer för att komma in till arenan.

En lokal projektledare i Helsingborg har polisanmält Julgalan Stockholm AB. Enligt anmälan har arrangören sålt för många biljetter.

Martin ”E-Type” Eriksson, som nyligen medverkade i Julgalan i Lycksele, sågar arrangörerna. Han menar att Julgalan i Lycksele fungerat bra men eftersom arrangemanget delar namn med de kaotiska galorna i Helsingborg och Västerås, så svärtar det ner namnet. ”Någon har snålat och skott sig någonstans”, har han sagt till Nöjesbladet. Även magikern och komikern Stefan Odelberg, som tidigare har varit med i Julgalan, är kritisk. Han menar att arrangörerna bara vill åt biljettköparnas pengar och struntar i kvaliteten. ”Jag kommer aldrig att jobba med Julgalan igen. Ge mig en miljon och jag kommer inte att ta den”, säger han