Norska stjärnskottet: ”Svenskar har knäckt koden för hitlåtar”

Astrid S är Norges nya pophopp

1 av 5 | Foto: Stefan Mattsson
Astrid S.
MUSIK

Allt Astrid S gör, gör hon för att det ska bli bra.

Men när Norges nästa popexport skulle försöka bolla flera saker samtidigt höll framgångarna på att bli för mycket.

– Alla förväntade sig att jag skulle prestera och ha bra karaktär i allt, men det kraschade när musiken kom in i bilden, säger hon.

Astrid Smeplass, 19, tackade först nej när hon fick frågan om att sjunga på superstjärnan Shawn Mendes låt "Air".

Hon visste inte vem han var.

Men låten växte, duetten blev av och kort senare gick Mendes debutalbum in som nummer ett på Billboardlistan och världssuccén var ett faktum.

Knappa året senare skrattar norska popexporten, som har artistnamnet Astrid S, åt minnet.

– Jag träffade honom i Los Angeles i somras och han tackade för att jag ställde upp. Den låten har gjort väldigt mycket för mig. Ingen norsk artist hade varit på Billboardlistan sedan 1997 så det blev en stor grej. Shawn är fantastisk, han kommer bli ännu större än han är nu, säger hon.

”Det gick inte”

Själv slog Astrid igenom i norska "Idol" 2013. Hon åkte ut som femma och lämnade ett helt land i uppror. Samtidigt hade ”Idol” bara varit en chansning för idrottstjejen som lagt av med musiken för att satsa på en fotbollskarriär. Hemma väntade studier på fotbollsgymnasium men plötsligt ryckte alla i hennes sångröst.

– Det var sjukt förvirrande. Och svårt. Jag fick prestationsångest eftersom jag förväntades prestera och ha bra karaktär i skolan och på träningarna, samtidigt som de ville att jag skulle skriva musik i Oslo och Stockholm, säger hon.

– Allt kraschade när musiken kom. Jag kunde inte göra något så bra som jag ville.

Höll det på att bli för mycket?

– Ja, absolut. Det gick inte. Jag tog mig vatten över huvudet. Mina föräldrar trodde det skulle gå fint och jag med, men tre saker krävde för mycket. Allt gick okej resultatmässigt, men jag är en person som vill göra saker bra. Att vara "okej" var inte roligt. Det var väldigt svårt samtidigt som ingen förstod att det var svårt. När jag blev sliten insåg jag att det inte skulle fungera.

”Var rädd”

Astrid hoppade av skolan, började plugga på distans och flyttade till Oslo för att satsa på musiken.

– Jag insåg att det var musiken som gjorde mig lyckligast. Men det var ett svårt beslut, man blir så lätt stämplad som någon som "slutat skolan". Man är lite rädd för vad folk ska säga om att man inte slutfört gymnasiet. Men jag behövde göra det här. Få satsa på det jag älskar, säger hon.

Och tur var väl det. Singeln ”2AM” sålde dubbel platina i Norge, hon fick skivkontrakt i USA och sjunger dessutom på remixen av Aviciis hitlåt "Waiting for love". För några veckor sedan prisades hon som en Spotify spotlights inför 2016.

Och nästa år kommer också det hon väntat på i ett och ett halvt år.

– Jag jobbar mycket med svenska låtskrivare och producenter, ni har knäckt koden för att skriva hitlåtar. Så nu har vi en EP i fokus, säger hon.

FAKTA

Det här är Astrid

Namn: Astrid Smeplass.

Artistnamn: Astrid S.

Ålder: 19 år.

Bor: I Oslo. Uppväxt i Berkåk, en liten ort i mellersta Norge.

Bakgrund: Slog ingenom i norska ”Idol” 2013. Släppte debutsingeln "2AM" 2014.

Aktuell: Med låten ”Paper thin” som släpptes den 11 december. Som en av Spotifys Spotlights 2016.

Astrid om...

... sitt sound:

– Det är absolut en annorlunda stil jämfört med "Idol", jag tror det var väldigt konstigt för mina fans. Men jag var aldrig rädd att de inte skulle förstå, jag var förberedd på att det skulle vara en annan målgrpp. För mig var det viktigt att göra ett statement som var jag.

... hur samarbetet med Shawn Mendes kom till:

– Vi ligger på samma skivbolag i USA och jag var i New York för nyår, och gick in på kontoret och sa hej. Shawn och hans manager var där dagen efter och sa att de behövde en featuring på låten, och då hade de mig färskt i minnet. Jag spelade in min del i en studio i Oslo och de gillade det.

ARTIKELN HANDLAR OM