Spotify stäms på 1,3 miljarder

1 av 2
MUSIK

Det svenskgrundade musikstreamingsföretaget Spotify krävs på 150 miljoner dollar, motsvarande 1,3 miljarder kronor, i USA.

Enligt stämningen ska Spotify ha distribuerat upphovsrättsskyddad musik till över 75 miljoner användare, enligt amerikanska Billboard.

Stämningsansökan mot Spotify lämnades in till en distriktsdomstol i Kalifornien under måndagen.

Enligt artisten David Lowery, som representerar rockgrupperna Camper Van Beethoven och Cracke, har Spotify medvetet distribuerat copyright-skyddat material utan att betala licenserna för det till sina över 75 miljoner användare.

Stäms på 1,3 miljarder kronor

Spotify ska enligt stämningsansökan ha misslyckats med att identifiera ägarna till de olika verken och Lowery kräver därmed att företaget betalar 150 miljoner dollar, motsvarande 1,3 miljarder svenska kronor. Enligt stämningen bör påföljden bli mellan 750 och 30 000 dollar för varje överträdelse som företaget gjort, samt upp till 150 000 dollar per låt för varje "uppsåtligt intrång".

Stämningen kommer i samband med pågående förlikningsförhandlingar mellan Spotify och den amerikanska rättighetsorganisationen National Music Publishers Association (NMPA), organisationen för förlagsrättigheter i USA.

”Har en reservfond”

Enligt källor till Billboard ska Spotify ha en reservfond på mellan 17 och 25 miljoner dollar, som är tänkta att gå till royalties i de fall där man inte lyckats identifiera vem som äger rättigheterna till musiken.

Spotifys kommunikationschef i Norden, Sofie Grant, kommenterar stämningen till sajten Breakit.se.

”Vi är fast beslutna om att betala låtskrivare och förläggare varenda öre. Dessvärre, speciellt i USA, så är den data som behövs för att bekräfta vilka som är de korrekta rättighetsinnehavarna antingen saknad, felaktig eller ofullständig. I de fall där det inte är tydligt vem som är rättighetsinnehavare så sätter vi av den royalty som vi är skyldiga att betala ut tills dess att vi kan bekräfta identiteterna”, skriver hon i ett mejl till Breakit.

Vill lösa problemet för gott

Hon uppger även att man har ett nära samarbete med NMPA, i syfte att hitta en lösning så att man på ett korrekt sätt kan betala ut de royaltys som man satt åt sidan. och så att man kan lösa problemet för gott.