David Bowie tog farväl genom videon

MUSIK

Världsstjärnan David Bowie kämpade mot cancern i hemlighet.

Nu spekuleras det i om den senaste videon "Lazarus" var ett genomtänkt farväl.

Foto: Foto: AP
Vännen Brian Eno.

Det spekuleras kring ikonens sista verk på sociala och traditionella medier världen över.

Den 7 januari släpptes videon som är regisserad av svenske Johan Renck. Där ses Bowie ligga i en sjukhussäng med bandage runt huvudet. Han reser sig upp och gör några försök med att skriva ner något på ett papper. I slutet av musikvideon backar han långsamt in i ett träskåp och stänger dörren efter sig.

Även låtens text har fått en helt annan betydelse sen artistens bortgång. David Bowie sjunger bland annat om att han är i himlen samt att han har ärr som inte syns.

Låtens titel ska vara en referens till den bibliska personen med samma namn. En person som Jesus återuppväcker från de döda.

"Lazarus" har även gett namn åt en musikal David Bowie varit med och skrivit. Där de två huvudpersonerna är fast i limbo, ett mellantillstånd mellan himmel och helvete.

Sa farväl till vännen i ett mejl

Musikern Brian Eno har arbetat tillsammans med Bowie flera gånger och känt honom i 40 år. I ett uttalande till BBC berättar han att vännens död kom som en total överraskning, ”som nästan allt annat kring honom”.

En vecka före Bowies död skickade han ett mejl till Eno som avslutades med orden: ”Tack för våra fina stunder, Brian. De kommer aldrig att förruttna.”

– Nu inser jag att han sa farväl, säger Eno till BBC.