Kristian Anttila om mörkret bakom albumet

1 av 3 | Foto: Foto: Emil Agrell
Kristian Anttila
MUSIK

Kristian Anttilas mående speglas i det nya albumet ”Rum 4, Avdelning 81”.

Det är en privat skildring från ett kompakt mörker.

– Jag hamnade i en ond cirkel och såg ingen annan utväg än att försvinna, säger Kristian Anttila.

Albumaktuelle Kristian Anttila har läget under kontroll. Men det har han inte alltid haft. Under en period bodde Anttila på en plats han kallar rum 4 på avdelning 81. Där blev han inlagd efter att ha kraschat.

Ur depressionen, ur ett kompakt mörker och ur rum 4 på avdelning 81 kom albumet med samma namn. Det är ett akustiskt album med mörker från första till sista sekunden.

– Jag börjar tvivla på om jag gjort rätt att släppa skivan. Den är så vansinnigt privat. Skivan är i sig en rapport från den absoluta botten, säger han.

Mörka texter

Kristian Anttila har insett att frågorna om hans mående är oundvikliga i samband med skivtiteln och dess bakgrund.

Är det jobbigt att prata om?

– Det är givetvis tungt, inte minst att återuppleva allt en gång till. Jag har tyvärr inte återhämtat mig än. Men jag vill vara ärlig mot lyssnarna med vad den kommer ifrån och vem som skrev den.

– Det finns en enorm stigma om sjukdomen, men det håller på att luckras upp. Fler delar med sig av sina psykiska åkommor, säger han.

Texterna är mörka men melodin är vacker. Det är en ganska fin skiva egentligen tycker han, men han skulle bli orolig om den nådde stor framgång.

– Jag föreställer mig att de som uppskattar den fullt ut måste vara deppiga jävlar. Jag släpper en skiva som jag inte kommer bli besviken på om den inte går bra. Det är också en påminnelse om att jag kanske inte är rustad för detta.

För Kristian Anttila är det viktigt att vara tydlig med att skivan inte gjordes för att väcka sympati.

Drömmer om ”Svenssonliv”

På senare tid har Kristian börjat drömma om ett "Svenssonliv". Han bär en ambivalens inför det intensiva artistskapet som fick honom att pressa sig mer och sova mindre. Och som var en av anledningarna att han hamnade på avdelning 81.

– Det finns en sida som vill ha uppmärksamhet och bli sedd för att jag gjort något bra. Men det är läskigare än någonsin med ett albumsläpp.

Skapandet av albumet har haft en helande kraft på Kristian även om han fortfarande inte är fullt frisk.

– I den bemärkelsen att jag står på två fötter istället för fyra. Den gav livet en mening som kanske inte fanns innan när allt var som sämst.

Albumet ”Rum 4, Avdelning 81” släpps den 12 februari.

ARTIKELN HANDLAR OM