Titiyo drar ut på Sverigeturné - första gången på sju år

1 av 3
Titiyo.
MUSIK

Titiyo har inte turnerat på sju år.

Nu hoppas hon på en bredare publik.

–Jag tillhör Sverige och Sverige tillhör mig, säger hon.

För några år sedan hade titeln folklig kanske inte varit det första ordet Titiyo skulle använt om sig själv. Men efter att ha deltagit i program som ”Så mycket bättre” och ”Jills veranda”, känner Titiyo att hon mött Sverige och låtit dem lära känna Titiyo, utanför skivsläppen.

– Det är klart att man vill känna sig uppskattad i sitt land och det har jag alltid gjort. Och nu har jag kanske klivit in i fler folkhem än tidigare, eller så klev jag in där redan med the man in the moon.

Första turnén på sju år

Titiyo gör en Sverigeturné för första gången på sju år. Den mångsysslade stjärnan har under perioden spelat över hela landet, men någon riktig turné har inte blivit av.

– Det är faktiskt första gången jag gör konserter för sittande publik. Det blir inte så åldersinriktat, jag tror att jag har en väldigt blandad ålder i min publik. Plus att nu har jag gjort en platta på svenska där texterna känns väldigt viktiga. Jag vill att dom ska berätta en historia, då känns det också som att man vill ha en publik som har möjlighet att koncentrera sig lite.

Album på svenska

Att albumet kom till på just svenska, har Titiyo programmet ”Så mycket bättre” att tacka för. Hon beskriver det som att hon under programmet upptäckte sig själv på svenska och blev väldigt bekväm i språket.

– När jag väl hade bestämt mig för att göra en platta på svenska så insåg jag att det fanns ett enormt skafferi att plocka ur. Vi kunde skriva om min uppväxt, Sverige, det fanns väldigt mycket att ta av.

”Ny upplevelse”

Titiyo har beskrivit den kommande turnén som en ’”en riktigt fet klubb, men i en mer sofistikerad form”. Med det menar hon såväl musikaliskt, som själva formen på turnén.

– Jo men det spänner nog, det kommer att vara en ganska suggestiv klubbkänsla i musik fast då på ställen som är mer sofistikerade, på teatrar och liknande. Det blir en ny upplevelse. Jag är faktiskt inte nervös, det känns bara jävligt kul. Jag har mycket att ge.

FAKTA

Om Titiyo

Namn: Titiyo Yambalu Felicia Jah

Ålder: 46 år

Bor: Stockholm

Inkomst: under 2014, 605 500 kr

Aktuell med: Sverigeturné med start på onsdag i Uppsala

Titiyo om de fina recensionerna:

–Alltså jag blir så fruktansvärt glad. Varje platta är en kamp. Man vill ju släppa ifrån sig något slags hantverk. Man vill att folk ska säga fan här har det gjorts ett hantverk och ett bra jobb. Sen om man gillar det rent smakmässigt eller inte, det kan man inte styra. På det viset kan jag ta till mig den titeln.

Titiyo om relationen till radioprofilen Kjell Alinge som avled nyligen:

– Han pumpade ”talking to the man in the moon” som var min andra singel och den spelade han i Eldorado allt från en till tre gånger per program, han älskade den låten. jag kommer ihåg att jag satt bredvid Orup i hans turnébuss, då jag körade åt honom. Efter att Kjell hade spelat Man in the moon för andra gången eller något sånt, så tittade Orup på mig och sa ”Titiyo, jag tror att det här kommer att bli stort.” Det planterades något litet stjärnljus i mig då.

– Jag minns när vi släppte vår andra platta och var så heta på att få spela den första singeln från den skivan för honom. Men där var det tvärstopp. Han sa: nej, det här gillar jag INTE. Han är saknad. Hans röst kommer att klinga vidare.

Turnéplan för Titiyo våren 2016

27 jan – Uppsala, Reginateatern

29 jan – Sundsvall, Aveny

30 jan – Falun, Magasinet

5 feb – Malmö, Babel

12 feb – Norrköping, Where’s the music

26 feb – Karlstad, Nöjesfabriken

27 feb – Göteborg, Stora Teatern

18 mars – Stockholm, Rival

ARTIKELN HANDLAR OM