”Mina relationer har tagit stryk”

Ana Diaz om vägen till solodebuten

1 av 3 | Foto: Andreas Bardell
Ana Diaz.
MUSIK

Britney Spears och One Direction har sjungit hennes låtar.

Men Ana Diaz väg fram till en soloskiva har varit tuff.

– Förr hade jag inte lust att stå på scen. Jag har varit jätteblyg och haft depressioner, säger Diaz.

– Jag har tagit i från knäna och gjort mitt finaste. Så jag hoppas det har en positiv effekt för nån. Så länge jag själv gillar ep:n har jag lyckats. När det var radiopremiär fick jag en overklighetskänsla: Är det kanske bara på min radio…?

Ana Diaz skrattar åt tanken. Att bli artist känns pirrigt, trots 13 år i USA, Australien och England och låtskriveri till stora namn.

Efter producentutbildningen tänkte hon bli tandläkare. Men då fick hon ett kontrakt, flyttade till London och skrev musik sju dagar i veckan. Det tärde.

– Jag höll på att bränna ut mig, började tappa hår och fick ögonryckningar. Det spårade ganska bra. Men jag blev en väldigt mycket bättre låtskrivare efter det, säger Diaz.

”Mina nära relationer har tagit stryk”

Vänrelationer har också satts på prov av Ana Diaz jobb.

– Jag är extremt känslig som person. Jag tycker om att vara social, men behöver kunna gå undan. Annars blir jag väldigt trött. Så, efter en session vill jag ibland inte se en annan människa. Jag har jobbat så mycket att mina nära relationer tagit stryk.

Att vännen Daniel Boyacioglu sa ja till att samskriva låttexterna till debut-ep:n kallar Ana Diaz ”en välsignelse”, för så fick hon vänskap och jobb i ett.

Bryter rampfebern

Snart blir det turné, fast att stå på scenen har länge känts långt borta. Diaz har bland annat kämpat med medberoende, som hon gått på tolvstegsmöten för. Andra saker har också satt stopp:

– Jag har varit jätteblyg, haft depressioner och kunde inte ens tänka mig att bli tittad på så. Men bit för bit har det ändrats.

Är du redo att kliva upp på scenen nu?

– Jag tänker göra det i alla fall, redo eller inte! säger Ana Diaz bestämt.

FAKTA

Det här är Ana Diaz

Namn: Ana Diaz.

Ålder: 38 år.

Bor: Stockholm.

Är: Låtskrivare, artist och producent.

Familj: ”Särbo, familj och kompisar all over.”

Bakgrund: Producentutbildad på Kulturama. Låtskrivare sedan 2009, för namn som Britney Spears (”Alien”), One Direction (”With you”), Agnes och David Guetta. Singeln ”Fyll upp mitt glas nu”.

Aktuell med: Debut-ep:n ”Lyssna del 1”, på egen etikett 3/2. Spelar bland annat på Where's the music? i Norrköping i februari.

Ana Diaz om…

… jämställdhet och feminism:

”Jag kan ju kontrollera vad jag föreslår att man ska säga i en låt. Då kan jag undvika att skapa en undergiven position för kvinnor, för jag tror inte att nån tjänar på det.”

”Jag blir väldigt provocerad av konceptet att man inte skulle kunna jobba ihop, att man ska vara rivaler. Jag hjälper yngre tjejer om de har frågor.”

ARTIKELN HANDLAR OM