Max Martin: ”Jag vill hålla det enkelt”

Superproducenten i stor intervju

1 av 3
Hitmakaren Max Martin och mezzosopranen Cecilia Bartoli får Polarpriset 2016.
MUSIK

Superproducenten Max Martin låter sig sällan intervjuas.

Han gillar inte uppmärksamhet.

Men nu gör Polar-pristagaren ett undantag för DI Weekend.

– Om ingen känner igen en, om ingen bryr sig, är det enklare att inte flyga iväg, säger han till tidningen.

Max Martin, eller Martin Sandberg som han egentligen heter, har skrivit 21 låtar som nått första plats på Billboardlistan i USA. Han ligger bakom låtar som Britney Spears ”...Baby One More Tome” och Backstreet Boys ”I Want It That Way”, men trots det är det många som inte ens vet hur han ser ut.

Och det är så han vill ha det.

– Mitt liv är så mycket enklare utan uppmärksamheten. Jag finns inte heller på sociala medier. Jag håller inte på med sådant alls. Jag träffar människor som har många problem som har med såna saker att göra. ’Personer tycker si och så om mig’. Men de hade inte haft de problemen om de, som jag, inte hade läst det. Jag vill hålla det enkelt, säger Max Martin till journalisten Jan Gradvall i DI Weekend.

”Svårare om du är en känd artist”

Max Martin ger nästan aldrig stora intervjuer. Förutom DI:s intervju och förra årets radiodokumentär ”Arvet efter Cheiron” i SR har han bara låtit sig intervjuas i Time Magazine – 2001.

– Om ingen känner igen en, om ingen bryr sig, är det enklare att inte flyga iväg. Det är mycket svårare om du är en känd artist. Jag sett väldigt många exempel på när det har gått illa, säger han till DI Weekend.

Han pratar om att hålla sitt ego i schack.

– I mitt fall har min fru varit starkt bidragande till att jag håller mig på jorden. Min fru och några vänner. Men det är svårt. Jag kan verkligen förstå artister som drabbas av det. Det är också en anledning till att jag har valt att hålla mig undan det vi gör nu (intervjusituationen), säger Max Martin.

Den 44-årige producenten har hunnit med en hel del. Minst sagt. Han har 499 låtar registrerade hos Stim. Den 16 juni kommer han ta emot Polarpriset vid en ceremoni på Konserthuset i Stockholm.