”Jag behöver inga mardrömmar – det räcker med det jag minns”

Eagles of Death Metals sångare Jesse Hughes om känslosamma spelningen i Stockholm

1 av 6
MUSIK

I kväll gjorde Eagles Of Death Metal sin första konsertspelningen sedan terrorattentaten i Paris.

– Jag tänker inte sätta något filter på mina känslor, säger sångaren Jesse Hughes till Aftonbladet inför konserten i Stockholm.

89 personer dog under Eagles Of Death Metals spelning på le Bataclan i Paris den 13 november. I kväll, exakt tre månader senare, stegade bandet upp på scen i Stockholm för att fortsätta turnén de avbröt efter attentaten.

– Jag har inte drömt några mardrömmar. Jag försöker inte låta dramatisk, men jag behöver inga mardrömmar. Det räcker med det jag minns när jag är vaken, säger sångaren Jesse Hughes.

Han såg fem personer dö framför sina ögon den där kvällen i Paris, när skottlossning utbröt en timme in i spelningen.

– Jag önskar att det aldrig hade hänt, men det gjorde det och nu måste vi ta hand om varandra. Jag vill inte ge de där onda människorna mer av min tid. Men jag kommer aldrig att sluta prata om de 89 personer som dog på Bataclan, säger Jesse Hughes.

”Att prata är som terapi”

Han försöker inte förstå det som hände. Det är för ofattbart. Men han berättar gärna om sorgen.

– Att prata med er, det här är som terapi för mig. Jag tänker inte sätta något filter på mina känslor. Det vore inte bra, säger Jesse Hughes medan tårarna rinner nerför kinderna.

På måndag åker bandet till Paris igen för en konsert. Många av bandets fans och anhöriga till de som mördades, har sagt att de kommer för att se bandet igen.

– I intervjuer har folk sagt att jag är modig. Men det finns inget modigt i att göra det man älskar och få betalt i att göra det på scen. Det är inget modigt i att komma tillbaka till det här. Att jag sprang för mitt liv på den där teatern, det är inte modigt.

Hyllade fansen – från scen

I stället hyllar han de fans som vågar komma och se bandet igen, efter vad som hände den 13 november.

– Det är modigt, och inspirerande. Och att jag får vara en del av detta. Det är en välsignelse, på ett fruktansvärt sätt. Jag vill bara inte göra någon besviken, säger Jesse Hughes.

Under spelningen uttryckte han sin kärlek tydligt.

– Jag älskar er så mycket, vi behövde den här kvällen så jävla mycket. Vi behöver er så mycket, sa han till sin publik från scen.