Nöjesbladet avslöjar: Tove Lo får regeringens musikexportpris

”Otroligt spännande talang”

1 av 5
Tove Lo.
MUSIK

Hennes musikvideos har visats över en halv miljard gånger på Youtube, och hon är utan tvekan Sveriges mest framgångsrika artist i utlandet de senaste åren.

Nu tilldelas artisten, producenten och låtskrivaren Tove Lo, 28, regeringens musikexportpris.

– Helt klart en värdig vinnare, säger Mikael Damberg, näringsminister (S).

Nöjesbladet kan i dag avslöja att regeringens musikexportpris för 2015 kommer att gå till Tove Lo, 28, vars fullständiga namn egentligen är Tove Ebba Elsa Nilsson.

Hon får priset för hennes framgångar internationellt, och för att hon har lyckats på flera olika plan inom musikindustrin.

– Hon har slagit igenom på ett enormt framgångsrikt sätt, både som kompositör och som textförfattare åt världsartister, men också som internationell artist. Hon är helt klart en värdig vinnare och en otroligt spännande talang, säger näringsminister Mikael Damberg (S).

”Går i Max Martins fotspår”

Tove Lo har har inte bara haft stora framgångar som artist med låtar som ”Habits” och ”Talking Body”. Hon ingår även i det svenska låtskrivarkollektivet Wolf Cousins, och har tidigare skrivit låtar till artister så som Icona Pop, Zara Larsson och Ellie Goulding.

– Hon har ju vunnit i princip alla priser man kan vinna och legat riktigt bra till på den amerikanska Billboardlistan. Man kan säga att hon har gått lite i Max Martins fotspår, säger Mikael Damberg.

Ärofullt pris

Till skillnad från priser så som Polarpriset, där vinnaren får en miljon svenska kronor, får den som tilldelas regeringens musikexportpris inte mer än ett omnämnande och ära.

– Priset handlar mer om att vi vill visa vår uppskattning till en person som ytterligare hjälpt till att sprida bilden av vårt land som en framgångsrik musiknation. Det svenska musikundret, om man vill. Vi vill tacka för det i ett omnämnande, helt enkelt, säger Mikael Damberg.

Tove Los texter och musikvideos kan ju ge en bild av att alkohol och droger tillhör vardagen. Är det något som tagits i beaktning när man diskuterat ett pris som delas ut av regeringen?

– Nu är det en jury som fattar beslutet och inte vi i regeringen. Men att hon vinner tyder väl på att juryn har utgått från vad Tove Lo bidragit med som artist och för svensk musikexport, i stället för att agera moralpoliser, säger Mikael Damberg.

Övriga nominerade till musikexportpriset 2015 var Ghost, Max Martin, Shellback och Nina Stemme.

FAKTA

Motiveringen:

”Sedan många år tillbaka står låtskrivare och producenter för framgången i svensk musikexport. Årets pristagare är inte bara eftertraktad som kompositör och textförfattare åt världsartister som en av landets största 2015, hon har också slagit igenom stort själv som internationell artist, inte minst genom sina unika, historiska topplisteframgångar i USA. Tove Lo - som hon kallar sig - tar det hitmakeri som vuxit fram i den svenska legendariska Cheironstudion vidare. Hon är själv en del av Cheirontraditionen genom sitt arbete med studions senaste samling stjärnor; unga låtskrivarkollektivet Wolf Cousins som redan står bakom flera stora internationella hits. Tove Lo tillhör den generation musiker som ser samskapande och delaktighet som självklarheter i studion. Hon är en stor förebild för både låtskrivare och artister och sätter Sverige på kartan med sin kreativitet och självklara scennärvaro, en värdig vinnare av regeringens musikexportpris 2015.”

ARTIKELN HANDLAR OM