”Vi är inte så stökiga som ryktet säger”

Rebecca & Fiona: ”Vi knarkar ju inte och sånt, vi har bara jävligt kul”

1 av 3 | Foto: MAGNUS WENNMAN
Nu påbörjas Rebecca & Fionas tredje liveturné.
MUSIK

Amerikanska gubbväldet försökte förändra dem.
Men Rebecca & Fiona har inga planer på att tyglas.

– Vi har ett rykte om att vara stökigare än vi är, säger Rebecca Scheja.

– Jag vet, jag vet. I helgen trodde alla att han var tillsammans med Rebecca och innan var det med mig. Han är underbar och alla tror att någon av oss dejtar honom för att han figurerat så mycket på vår snapchat. Men det gör vi inte.
Fiona Fitzpatrick, 30, skrattar. Hon och parhästen Rebecca Scheja, 27, har levt ”drömliv” i Los Angeles de senaste veckorna. Bott i ett mansion i Hollywood Hills, festat och gjort musik. Det var där, efter några Instagtambilder, som romansryktena kring Fiona och Hov1-medlemmen Noel Flike, 19, tog vid.
– Vi hade verkligen ett dagis där, eller ett kollo, ha ha. Vi har inte haft någon vardag utan det har varit en enda lång ”after beach” med alla våra kompisar. Så det var lite svårt att åka hem igen, säger Rebecca.

Släpper nytt och tar till vägarna

Men hem behövde de komma. I dag släpps nya ep:n ”Party hard” och med det påbörjas duons tredje liveturné. Drömmen om att släppa dj-båset för att uppträda live har funnits i flera år, men ett två-års kontrakt som dj:s i Las Vegas satte stopp för planerna som förverkligades fullt ut först i år.
– För oss har det varit som att födas på nytt, speciellt med den här turnésommaren som vi haft. Vi har velat det här sedan dag ett, sedan är det andra som motarbetat oss genom att boka oss som dj:s, säger Fiona.
Hur är det att vara Rebecca & Fiona på turné?
– Ja, vi har ju ett rykte om att vara stökigare än vi är, även om vi är extremt stökiga. Men vi knarkar ju inte och sånt, vi har bara jävligt kul, säger Rebecca.
– Vi ”wilmrar”, det kommer från Wilmer X. Du vet, man tar hela logen. Plockar ner hyllor och allting och tar det med sig. Vi gör det, ”wilmrar” allt, även om det mest är alkohol och mat. Tar med oss allt från ridern till bussen. Vi har lärt vårt crew att ”wilmra”, ha ha, säger Fiona.
Förra året signade Rebecca & Fiona en ”major deal” med amerikanska RCA records, samma bolag som är hem åt världsstjärnor som Britney Spears och Pink. Tanken är att det ska storsatsas på duon, men det var inte utan att de själva fick sätta ner foten.
– Alltså, de vill att vi ska bli super, superkommersiella. Jag fick en känsla av att de ville att vi skulle vara två blonda, svenska lebbar faktiskt och göra mer rockig musik. De ville väldigt gärna göra oss mer enkla och tydliga. Och det är något vi aldrig kommer att gå med på. De får ta oss som vi är, säger Fiona.

”Tona ned det politiska”

Helt plötsligt skulle det tyckas till om allt från högre höjder. Även i beslutsprocesser där Rebecca & Fiona aldrig tidigare låtit någon tycka till. Duon sattes till och med i mediaträning, för att ”tona ner det politiska”.
– Vi dog av garv. Det var så dumförklarande och så jävla sjukt. Vi gick bara dit för att vi var nyfikna och kastade demonstrativt häftet efteråt, säger Rebecca.
– Så det blev bara lite mer gubbar att säga nej till, helt enkelt. Men vi pallar ju för att vi är två. Men nu har vi fått smaka på hur det är med gubbväldet, vilket vi inte har innan för att folk alltid respekterat oss för dem vi varit, säger Fiona.
Det bästa med er har väl också alltid varit att ni varit er själva.
– Ja, men så är det väl med de flesta så länge de inte är rasister eller sexister. Det värsta man vet är artister som inte är sig själva, säger Rebecca. 

ARTIKELN HANDLAR OM