De gör konst av sin metal

Hysterica släpper singel och ett konstverk – varje månad

MUSIK

Rockbandet Hysterica ­bjuder på konstigheter.

I kväll visar de kraften av metal – i både digital musik och massiva skulpturer.

– Det blir en hårdrocksvernissage, de med nitar kommer in först, säger ­bandets grundare Bitchie.

Foto: DENNIS PETTERSSON
Vernissage i kväll Metalbandet Hysterica presenterar musik och en skulptur i kväll.

Metalbandet Hysterica nöjer sig inte med att släppa en singel. I kväll är det vernissage för både skulpturen ”Force of Metal” och låten med samma namn.

Det är startskottet för ett konst– och musikprojekt som pågår till september. En digitalsingel och ett konstverk inspirerat av låten kommer att släppas varje månad.

– Det är musik och konst mixat. Vi samarbetar med olika konstnärer till varje låt, ­säger Bitchie.

”Blev jättetaggad”

Först ut är konstnären Bo Andersson. Han var högst upp på önskelistan på grund av hans arbete med just metall.

– Vi ringde upp honom ­och sa ”är det okej om vi kommer förbi nu och berättar om vårt projekt” och så åkte vi dit och knackade på allesammans. Han blev jätte­taggad, säger Bitchie.

Resultatet blev en 2,4 meter hög metallskulptur. Den och andra verk av Bo finns att köpa på vernissagen. Det är inte helt klart vilka konstnärer som ska vara med men de som är klara jobbar med så skilda uttryck som keramik, foto och ­tatuering.

– Det är häftigt att se en ­annan konstform tolka vår musik. Kul när det är otippat, metal och keramik är inte det första man tänker på tillsammans, säger Marydeath.

Gravid på turnén

– Vi får se om någon kommer att tatuera sig men det finns en tatueringsskiss, säger SatAnica.

Det är en hektisk period för Hysterica. Förutom singelsläpp och konst har de även gjort ett flertal spelningar utomlands. De är nyss hemkomna efter en turné i Ryssland – med en trummis gravid i sjätte månaden.

– Det var jobbigt för att det var så guppiga vägar, men annars gick det bra. Det är en metalbebis, den sover när vi spelar, säger Hell’n.

FAKTA

Rödvin – a la Motörhead

Vernissaget är på Snickarbacken 7 i Stockholm i galleriet S7. De slår upp dörrarna kl 19.00 och avtäckningen av skulpturen och låten är kl 20.00. Det är öppet för allmänheten och rödvin kommer att serveras, men det blir ”Motörhead”-rödvin för att bevara metalkänslan.

ARTIKELN HANDLAR OM