”Det är helt galet att jag är med”

Ett ögonblick...

Foto: Peter Olofsson
I FINT SÄLLSKAP Peter Wildoer är en av sju trummisar som valts ut till Dream Theaters auditionturné.
MUSIK

... Peter Wildoer, till vardags trummis i svenska metalbandet Darkane, som är en av sju trumslagare som valts ut till det världskända progressiva metalbandet Dream Theaters stora auditionkarusell – där vinnaren ersätter legendaren Mike Portnoy.

Upplägget för denna audition påminner om en dokusåpa. Berätta mer!

– Jag hade ingen aning om att det skulle bli en dokumentär som leder fram till vem som blir nya trummisen. Visste bara att de filmade för en bonus-dvd som ska följa med deras nya platta som kommer senare i år. Måste dock säga att jag gillar idén, men nu är ju jag part i målet.

Vad har du för relation till Dream Theater?

– Jag hörde dem första gången våren 1993 när jag såg videon till ”Pull me under” på MTV:s ”Headbanger's ball”. Blev helt såld! Förra året blev jag tillfrågad att spela på Dream Theater-sångaren James LaBries nya soloplatta. Plattan heter ”Static impulse” och jag sjunger även all skriksång på den. Detta var så klart min inkörsport till att få provspela.

Vad händer med Darkane om du vinner?

– Vi är ju ett band som jobbar lite i perioder och det kommer inte påverka oss nämnvärt. Planen är att vi ska spela in en ny Darkane-platta i sommar om allt går enligt planen. Ser fram emot det sjukt mycket!

Kan egentligen någon fylla Mike Portnoys skor?

– Nej, jag tror inte någon kan ersätta honom. Förutom att han är en grym trummis så är han lika mycket personlighet, rockstjärna, arbetsnarkoman och helt fantastisk på att hålla kontakten med sina fans. Som sagt, den nya trummisen får se till att köra sin egen pryl och sen vara beredd på hård kritik, hahaha.

Vem är din värsta konkurrent?

– Alla de andra sex trummisarna! De är verkligen eliten inom modernt trumspel i den hårdare skolan. Jag är ett stort fan av alla trummisarna och det är helt galet att jag överhuvudtaget är med på samma lista. Jag är ju en ”underdog” i detta sammanhang vilket jag tycker är skönt för jag har inget att bevisa, vilket kanske de andra kan känna då de är världsberömda inom trumvärlden.

Till sist: Vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Att kunna leva på musiken. Musikbranschen är ju inte så lätt att leva av längre och det hade varit fantastiskt att få spela musik på heltid.
 

Fotnot: Videor från varje audition läggs upp på Dream Theaters officiella Facebook-sida samt på Youtube. Videon som Peter medverkar i publiceras i morgon fredag.

ARTIKELN HANDLAR OM

Hårdrock