– Jag ville ge upp musiken

Sverige-aktuelle Josh Homme om krisen som var nära att döda honom

Foto: JERKER IVARSSON
OMVÄRDERAR Efter hälsokrisen som närapå kostade Josh Homme livet väljer han att prioritera familjen. Men visst finns det en framtid även för Queens of the Stone Age.
MUSIK

I höstas var han nära att dö.

Efter tre månader i sjukbädden omvärderade Josh Homme livet.

– Jag funderade på att ge upp musiken, säger han.

Foto: JERKER IVARSSON
Homme på scen.

Josh Homme, 37, sångare i Queens of the Stone Age är fortfarande bakfull och tänder en cigarett i den pyttelilla logen.

– Det ser coolare ut så här, eller hur? säger han och skrattar.

Det är två timmar tills de ska spela inför ett utsålt Cirkus. Josh Homme ser på turnén som en avslappnad ”komma hem till en familjemiddag-turné”.

– Vi har själva valt var vi vill spela och har aldrig samma låtlista, säger han.

Redan i torsdags kväll flög Josh Homme till Stockholm för att hinna se vännerna i bandet Arctic Monkeys spela på Cirkus.

– Jag kom just när de gick av scenen, men det var värt det, säger han.

Bråkade med vakt

Efter spelningen gick hela gänget ut i Stockholmsnatten. Efter en middag på Riche fortsatte sällskapet mot nattklubben Spy Bar på Stureplan.

– Jag hamnade i bråk med en vakt som inte ville släppa in mig. Han var en riktig skit och jag tänkte att jag lätt skulle kunna slå ner honom. Nu slapp vi slagsmål för han höll till slut med om att han uppförde sig illa, säger han.

I höstas vändes Josh Hommes liv upp och ner. Under en operation i låret gick något fel och plötsligt syresattes inte blodet. Läkarna återupplivade honom med hjärtmassage. Efter det var Josh Homme sängliggande i tre månader.

– Jag har alltid varit väldigt aktiv så det blev en stor omställning att gå igenom sådana toppar och dalar. Det var fruktansvärt och det ändrade mitt liv fullständigt. Jag är tacksam och fick tid att tänka på vad som är viktigt, säger han.

Josh Hommes tid i sjuksängen fick honom att fundera på att lägga ner musiken.

– Jag insåg att min dotter, min fru och vårt barn som är på väg är viktigast. Jag skulle vara nöjd med att bara gräva efter maskar i trädgården med min dotter. Jag älskar musik, men jag älskar familjen mer, säger han.

”Ingen stress”

Nu är han frisk och ser ljust på framtiden för Queens of the Stone Age.

– Vi känner ingen stress just nu att släppa en ny skiva. Vi har skrivit flera låtar och vi skulle kunna spela in, men vi vill undvika att hamna i ett ekorrhjul just nu.

FAKTA

Det här är Josh

Namn: Joshua Michael Homme.

Ålder: 37.

Familj: Hustrun Brody Dalle, en dotter.

Bor: Los Angeles.

Yrke: Sångare i Queens of the Stone Age och musiker i banden Eagles of Death Metal och Them Crooked Vultures.

Josh Homme om ...

... hur han och Dave Grohl blev vänner:

– I början av 90-talet var jag kompis med killarna i Scream och Dave spelade med dem. Då spelade jag i Kyuss. När de kom till Los Angeles på turné en gång sålde deras basist alla instrument, ja till och med deras van för att köpa crack. Då blev Dave och de andra helt enkelt strandsatta i Los Angeles så de fick bo kvar. Sedan gjorde Dave en audition för Nirvana och nu spelar vi ihop i Them Crooked Vultures och är fortfarande vänner.

... vilket av sina band som ligger varmast om hjärtat:

– Jag tänker på Queen of the Stone Age som hemmabasen. Det är här jag sover om nätterna men jag tycker om att hänga med de andra banden också. De är alla så olika och det gillar jag.

... om framtiden för Them Crooked Vultures:

– Såvida det inte har varit ett möte som jag har missat, kommer vi absolut att släppa något mer. Varför skulle vi inte vilja göra det två gånger? Vår ambition var att skapa ett rockalbum som lämnar det öppet att kunna göra något annat. Vi har redan flera akustiska låtar som vi inte tog med på skivan.

ARTIKELN HANDLAR OM