Hammerfall bojkottas – av Tyskland

Svenska rockbandet stoppas av medierna

tysk tvärnit Hammerfall, här Oscar Dronjak och Joacim Cans, är högaktuella med nytt album. Men bandet spelas inte i tyska medier. ”Vi har ingen möjlighet att ta oss in på radio eller tv”, säger Cans.
MUSIK

Hammerfall säljer massvis med skivor i Tyskland.

Ändå bojkottas de av tyska medier.

– Vi har absolut ingen möjlighet att ta oss in på radio eller tv, säger sångaren Joacim Cans.

Foto: Foto: stefan jerrevång
Cans hyllar svensk public service – som kan spela In Flames på dagtid.

Det var i Tyskland som svenska powermetalgruppen Hammerfall fick sitt stora genombrott. 1997 släppte de skivan ”Glory to the brave” som gick rakt upp på de tyska albumlistorna. Sedan dess har bandet rönt stora framgångar i landet – men inte setts till på radio eller tv.

”Vi har försökt”

– Vi har försökt i alla år. Vårt förra album debuterade på sjundeplatsen på försäljningslistorna men det var ändå svårt. Vi har också varit nominerade till en tysk grammis och då tycker man att nu kanske det händer någonting, men vår musik har svårt att hitta in, säger Joacim Cans, 41.

Nyss hade bandet fest för sin nya skiva ”Infected” i landet och fyllde utan problem lokalerna med tyska fans. Att de inte blir spelade i radio tror Joacim dels har att göra med att de är svenskar, men även att de spelar hård musik.

Styrd av reklam

– Vi säljer mycket skivor och spelar för mycket folk där men annars är det inget. Det spelas inte så mycket som vi borde. Radion är så styrd av reklam. De är rädda för att tappa lyssnare om det blir för hårt, så funkar det i Sverige också, säger han.

Som motexempel lyfter Joacim fram svensk public service.

– Jag står främst i ledet för public service. Det är det enda stället där man kan höra band som In Flames klockan ett på dagen. Det händer inte på någon annan kanal eller något annat land heller tror jag, säger han.

FAKTA

Namn: Joacim Cans. Ålder: 41. Bor: Göteborg. Familj: Sambo. två barn. Yrke: Artist och krögare. Inkomst: 451 400 kronor (taxeringsåret 2009). Aktuell: Nya Hammerfall-skivan ”Infected” släpps den 18 maj.

ARTIKELN HANDLAR OM