– Jag kunde ha satt på en brud varje dag

Tengner har festat med de största rockstjärnorna – avslöjar allt i ny bok

1 av 4
Runaways roadie Mark låser fast Tengner vid en flaggstång på ett vägfik 1978.
MUSIK

Han har Alice Cooper och Gene Simmons i telefonboken.

Nu berättar journalisten Anders Tengner allt om sina år som rockjournalist i boken ”Access all areas”.

Precis allt.

– Min absolut första turnéavsugning finns med, säger han.

Han har festat med Metallica, råkat förstöra Eric Singers Luger-pistol från andra världskriget och har Alice Cooper, Ian Gillan och Gene Simmons i telefonboken.

I tio år har folk uppmanat honom att skriva en bok om åren mellan 1978 och 2005, då han bland annat gjorde hårdrocksprogrammen ”Norrsken” och ”Metalljournalen” och jobbade på tidningen Okej.

”Fan vad coolt”

– Det var någon som sa ”det finns ju en film om dig, Almost famous”. Och den påminner faktiskt väldigt mycket om det jag gjorde när jag var 16, 17, 18 år och åkte runt med alla, säger Anders Tengner, 50.

Men det krävdes en uppmaning från vännen och förre ”Idol”-jurymedlemmen Andreas Carlsson, 38, för att boken skulle bli av.

– Han stod där som en liten 14-årig grabb och hoppade och skrek: ”Fan vad coolt!” Och sa ”du måste göra en bok, du kan inte bara ha det här i källaren!”, säger Anders Tengner om när Andreas Carlsson fick se de tusentals osorterade kassetterna och anteckningarna från alla intervjuer med hårdrockens största.

Ett år senare är boken här – ”Access all areas” – Tengner har inte utelämnat någonting.

– Min absolut första turnéavsugning finns med. Sen måste jag säga att boken är ganska befriad från sex. Jag var ju lyckligt förlovad och gift med tjejer under den här perioden, jag var aldrig otrogen, lite konstigt men det var jag inte. Jag hade extrema chanser att vara otrogen. Varenda dag hade jag kunnat sätta på en brud, och hade väl tankar på det, men något talade mig alltid till rätta.

– Sen har jag aldrig varit intresserad av droger. Det värsta jag har gjort är att röka marijuana med Ronnie James Dio några gånger, jag har aldrig rört någon annan drog, säger han.

Clintan roligast

Vad är du mest stolt över i karriären?

– Det är faktiskt att jag fick träffa Clint Eastwood, det trodde jag aldrig att jag skulle få göra. Han gjorde ju så få intervjuer. Han var min absoluta filmhjälte. Okej är ju helt fel forum för Clint att vara med i, men jag tillbringade 40 minuter mitt emot honom och det är fan det roligaste jag har gjort.

FAKTA

Anders listar...

... Bästa konsertminne:

”Kamp mellan Kiss på Gröna Lund 1976, Whitesnake 1981 på Göta Lejon och Deep Purple, Long Beach Arena, Kalifornien 1985. Och hundra till ...”

... Bästa intervju:

”Många, men Clint Eastwood 1992 står ut. Den var närmast unik.”

... Sjukaste minne:

”När Glenn Hughes i Deep Purple släpade in mig och en liten japanska på sitt rum i Japan 1994 och visade upp hur en turnéavsugning går till.”

... Vem som festade hårdast:

”Hela sleazeligan från Los Angeles med Guns och Mötley i spetsen, men själv söp jag mest med Ian Gillan.”

... Drygaste rockstjärnan:

”David Lee Roth på dåligt humör. Jag satt under en intervju med honom på 90-talet, när hans stjärna dalat, och lyssnade till hur han mellan svaren skällde ut det svenska skivbolaget för att de inte placerat honom i stora tv-shower, att singeln inte låg etta och att den inte låg på a-rotation på varenda station.”

... trevligaste rockstjärnan:

”Ian Gillan från Deep Purple. Social, pratsam och med en enastående brittisk humor. Jag hälsade på hemma hos honom flera gånger och bodde där i flera dagar. Alice Cooper är hur trevlig som helst också.”

ARTIKELN HANDLAR OM