Gör succé – med sina growlskalor

Youtube-klippet har fått drygt 700 000 klick – på några veckor

Olle Ekman övar skalor – med skriksång, så kallat ”growl”.
MUSIK

Han övar skalor. Med growl.

Kompisen och bandkollegan fångade övningarna på film – och nu gör Olle Ekman succé på Youtube.

– Det hjälper mig helt enkelt att få koll, säger han till Nöjesbladet.

Foto: René U Valdes
Metalbandet Deals Death, med sångaren Olle Ekman i förgrunden.

Kan man verkligen öva skalor – med skriksång?

Frågar du Olle Ekman är svaret givet: ja.

Olle Ekman spelar till vardags i det göteborgska metalbandet Deals Death, och det var under ett rep som Olles growlövningar fångades på film av bandkollegan Erik Jacobson, gitarr. Videon lades upp på Youtube och på bara några veckor har klippet knappt 700 000 sidvisningar – och ett hundratal kommentarer.

”Har inte övat målmedvetet”

– Det hjälper mig helt enkelt att få koll på hur jag ska använda kropp och röst vid olika pitchar i growlen, hur det ska kännas i halsen, vilka muskler som spänns vid vilket läge och så. Därför har jag nu börjat öva growl med piano, förklarar Olle för Nöjesbladet.

Hur länge har du övat growl?

– Jag har inte övat målmedvetet så speciellt länge, cirka tre-fyra år kanske. Men jag har growlat i band sedan tidigt 2003. Så man kan väl säga att ”övningen” började då.

Vill bli growlpedagog

Har du funderat på att bli ”growlpedagog”?

– Ja, jag har erfarenheten och talangen anser jag själv. Att jobba med röster, ljudeffekter och dubbningar med rösten till hjälp skulle vara en dröm för mig, förutom att turnera, skriva låtar och uppträda så klart!

Bandet Deals Death har funnits sedan 2008 och släppte sitt egenproducerade debutalbum ”Internal demons” via det digitala distributionsbolaget Record Union 2010.

FAKTA

growl

Growl är en typ av skriksång som sägs härstamma från strupsångstekniken grunt, som främst används inom mongolsk Tuva. Growl skiljer sig från grunt på så vis att den är icke-tonande då den saknar inblandning från stämbanden. Det finns många olika klanger och användning av grunt och growl. Inom hårdrocken pratar man oftast om mörkare (low pitch) eller ljusare (high pitch).
 

Deals Death

Grundades i Borlänge 2008 men har nu sitt säte i Göteborg. Medlemmar: Olle Ekman, sång, Erik Jacobson, gitarr, Sebastian Myrén, gitarr, Fredrik Ljung, bas, Janne Jaloma, trummor.

ARTIKELN HANDLAR OM