Takida ordnar egen festival

Foto: Stefan Jerrevång
Bjuder hem Takidas Mattias Larsson rockar loss på Tyrols scen. I bakgrunden sångaren Robert Pettersson. Nu bjuder Ånge-bandet hem sina fans till bruksorten, och egna festivalen Ljungarocken.
MUSIK

Rockbandet Takida bjuder hem sina fans – till Ånge.

Nu hoppas sångaren Robert Pettersson på att ge något tillbaka till den lilla hemorten.

– Det har varit tuffa tider med fabriker som lagt ned. Nu kan vi bidra till att det händer något positivt, säger han.

Foto: Magnus SANDBERG
Robert Pettersson.

När de flesta artister planerar sommarens festivalturné väljer svenska rockbandet Takida i stället att ta saken i egna händer. I flera år har de velat ordna en festival i Ljungaverk, utanför hemorten Ånge. Nu är det dags.

– Det känns som en jäkligt kul grej. Vi har varit på så mycket festivaler och det är så klart en utmaning att göra det själv. Men med rätt folk med sig går det, säger sångaren Robert Pettersson.

Rätt folk är i det här fallet metalbandet Dead by April från Göteborg, och ytterligare två band som ännu inte skrivit på.

”Hoppas på trogna fans”

I Ånge bor runt 3 000 invånare, i Ljungaverk ännu färre (”säger jag 700 blir jag inte lynchad”). Ändå hoppas Robert Pettersson att fler ska hitta dit i sommar och siktar på 3 000 besökare.

– Det är klart att det är en utmaning att få hit folk. Vi hoppas på våra trogna fans. Och norrlandsfolket kanske inte vill åka ner till Stockholm för en konsert.

Gör det inte för pengar

Han hoppas att festivalen ska växa. Går det bra kanske de kan utöka den till två dagar nästa år. Men några stora pengar blir det inte för Takida.

– Vi gör det inte för pengarna. Vi lägger gaget i festivalen. Det känns roligt att ge någonting tillbaka. Det har varit så tuffa tider här med fabriker som lagt ned och så. Nu kan vi bidra till att det händer något positivt, säger han.

Ljungarocken äger rum den 13 augusti. Förutom huvudakterna ska en demoscen ge utrymme för lokala band.

ARTIKELN HANDLAR OM