Big Four för dummies

Foto: LINA BOSTRÖM EINARSSON
James Hetfield, Lars Ulrich och Robert Trujillo på scenen i Globen under Metallicas gig i maj 2009. Thrashjättarna har sålt dubbelt så många skivor som de övriga tre banden i Big Four har gjort tillsammans.
MUSIK

Har du någon i din närhet som inte förstår vad det här tjatet om Big Four handlar om?

Varsågod – här är en snabblektion i modern hårdrockshistoria.

Vad är det?

★ Ett samlingsnamn för banden Metallica, Slayer, Anthrax och Megadeth, som slår fast att de är de fyra mest framgångsrika thrash metal-grupperna genom tiderna.

Vem kom på namnet?

★ Den brittiska musikjournalisten Don Kaye. Runt 1986-1987 – när samtliga banden var på gränsen till ett stort, publikt genombrott — började han kategorisera dem som ”De fyra stora” i hårdrocksmagasinet Kerrang!.

Hur startade det?

★ 1981 fanns det en pytteliten radiokanal vid namn KUSF vid universitetet i San Francisco, där programledarna Ian Kallen och Ron Quintana spelade musik från obskyra, brittiska undergroundband som Venom, Budgie, Angel Witch och Tygers of Pan Tang i programmet ”Rampage radio”.

Banden tillhörde alla den så kallade NWOBHM-vågen – New Wave of British Heavy Metal. Bland de som lyssnade fanns flera medlemmar från banden som skulle komma att ingå i Big Four.

Genom att ta soundet från NWOBHM, blanda det med hardcorepunk och speeda upp det skapade de en egen genre som med tiden fick benämningen ”thrash metal”.

Hur blev de störst?

★ 1983 släppte Metallica och Slayer sina debutalbum – ”Kill ’em all” respektive ”Show no mercy”. Året därefter kom Anthrax första album ”Fistful of metal” och 1985 släppte Megadeth – vars frontfigur Dave Mustaine fått sparken ur Metallica precis innan de spelade in sin debut – skivan ”Killing is my business... and business is good”.

Genom ett frenetiskt turnerande lyckades de fyra banden bygga upp en trogen fanskara över stora delar av världen, trots att de ignorerades nästan helt och hållet av radio och MTV i början. Stora skivbolag började snart visa sitt intresse. Anthrax skrev på för Island 1985 och Slayer för Def Jam året därpå. Men bäst gick det för Metallica, som skrev på för Elektra Records redan 1984 och fick en oväntad försäljningsframgång (29:e plats på USA:s albumlista) med skivan ”Master of puppets” 1986.

När bandet släppte ”The black album” 1991 lämnade de för gott sina konkurrenter i bakvattnet: till dags dato har Metallica sålt över 100 miljoner skivor. Megadeth ligger tvåa med cirka 25 miljoner, Slayer trea med cirka 15 och Anthrax fyra med runt 10 miljoner album sålda över hela världen.

METALLICA

James Hetfield (sång & gitarr), Lars Ulrich (trummor), Kirk Hammett (bilden, gitarr), Robert Trujillo (bas).

SLAYER

Tom Araya (sång & bas), Jeff Hanneman (gitarr), Kerry King (gitarr), Dave Lombardo (trummor).

MEGADETH

Dave Mustaine (bilden, sång & gitarr), Dave Ellefson (bas), Chris Broderick (gitarr), Shawn Drover (trummor).

ANTHRAX

Joey Belladonna (sång), Scott Ian (bilden, gitarr), Charlie Benante (trummor), Frank Bello (bas), Rob Caggiano (gitarr).
 

”Musikbranschen befinner sig i ett fritt fall just nu, men vi i Big Four lyckas hålla oss flytande och relevanta. Det är det coolaste som finns. Jag vet i och för sig inte hur Anthrax har det just nu, för jag har inte pratat så mycket med dem. Men Megadeth, Slayer och Metallica är alla aktiva, med nya turnéer och nya produkter som vi släpper på marknaden. Den här Big Four-turnén har varit bra för alla oss, och framförallt för heavy metal-fansen.”

Megadeths Dave Mustaine