– Rock är ett rätt enkelt liv

Graveyard känner ingen press med nya albumet

Säljer öl I juni släppte Graveyard en egen öl, Hisingen brew. ”Band måste hitta nya sätt att dra in pengar”, säger Axel Sjöberg (till höger). Bredvid står bandmedlemmen Jonatan Ramm.
MUSIK

Att följa upp en braksuccé är sällan lätt.

Men Göteborgsrockarna i Graveyard verkar ta det med ro.

– Vi har inte känt någon press, säger Jonatan Ramm.

De har andats in sina influenser – och blåst liv i rocken.

Det är i alla fall vad Göteborgsbandet Graveyard brukar få höra.

– Folk som kommer fram och ger beröm brukar ofta säga, även om det är lite av en klyscha, att ”fan vad gött att ni visar att rocken är levande”. Jag vet inte vad det är som fattades, men det känns som om många tycker att vi har fyllt något som har saknats, säger trummisen Axel Sjöberg.

Största utmaningen

I höst står kvartetten inför sin kanske största utmaning hittills: Att följa upp dundersuccén med förra skivan ”Hisingen blues”. I fjol kammade den hem både finfina recensioner, P3 Guld-vinst och en Grammis.

Men Graveyard verkar ta det hela med ro.

– Det är klart att man vill att folk ska gilla nästa skiva också lika mycket, eller gärna mer. Men vi har inte känt någon press, säger gitarristen Jonatan Ramm.

Nya albumet heter ”Lights out” och beskrivs av Axel Sjöberg som bredare – där det mjukare har blivit mjukare och det hårdare har blivit hårdare.

– Jockes sång har ett mycket bredare register jämfört med plattorna innan. Det finns en tanke med sången. Sen är det kanske lite argare, lite mer texter med reflektioner över hur världen ser ut.

Sedan ”Hisingen blues” har det varit full rulle för Göteborgsrockarna. Turnéer har varvats med låtskrivande, studio­inspelningar och festivaler.

Är spelglädjen fortfarande lika brinnande?

– Ja. Det är klart att man kan bli trött på att spela samma ­låtar och så där, och ha dåliga dagar på jobbet. Men det är ett ganska enkelt liv, att spela i ett rockband, säger Axel Sjöberg.

Gör ny USA-turné

Turnéerna har varit många och intensiva – och sträckt sig hela vägen över Atlanten, där bandet spelat inför utsålda hus.

Nu ska de följa upp nya skivan med ännu en USA-turné.

– Det är ett extremt mycket större land, så då blir man automatiskt ett mindre band också, även om man spelar på lika stora klubbar som i Sverige. Det är första gången det blir turnébuss med sovplats, det har vi inte riktigt haft råd med innan, ­säger Axel Sjöberg.

FAKTA

Namn: Graveyard. Medlemmar: Joakim Nilsson, Rikard Edlund, ‧Jonatan Ramm och Axel Sjöberg. Bildades: 2006. Album: Graveyard (2007) och Hisingen Blues (2011). Aktuella: Nya albumet ”Lights out” släpps den 24 oktober.