Sparkade sångaren talar ut om bråken

Jimmie Strimell vet inte varför han nu petas ur Dead by April

1 av 3 | Foto: Anders Deros
Dead By Aprils sparkade sångare Jimmie Strimell är oförstående till varför han petades ur bandet.
MUSIK

Bråken slet isär bandet.

Nu berättar sparkade sångaren Jimmie Strimell om uppbrottet med Dead by April.

– Det har varit turbulent under flera år, säger han.

I måndags meddelade Dead by April att de sparkar sångaren Jimmie Strimell.

Orsaken uppgavs vara frontmannens ”personliga problem”.

– Vi har bråkat, precis som det stått i tidningarna. Det har varit turbulent under flera år. Vi har försökt på alla möjliga sätt, men vi är olika som personer, säger Jimmie Strimell.

”Aldrig missat gig”

I meddelandet från bandet beskriver de hur de var trötta på att inte veta om Jimmie Strimell skulle dyka upp på inspelningar och konserter.

– Jag har aldrig missat ett gig, så det stämmer inte. Det känns konstigt. Alex (red. amn. trummis) ställer in en hel turné. Pontus ställer in gig, liksom Zandro (red. anm. sångare). Men jag har aldrig gjort det. Och jag får sparken?

Kom beskedet som en överraskning?

– Jag vet inte alls varför de sparkar mig. Vi har inte umgåtts på slutet, vi gör ju inte det.

Men något måste de väl ha sagt till dig?

– De har ju nämnt det, att skärper jag inte till mig så måste vi försöka hitta en lösning, typ.

Var påverkad på scen

I sitt uttalande skriver Dead by April att ”de vill framhålla att de är starkt emot droger”. Jimmie Strimell berättar att han tidigare missbrukat, men att han i dag är ren.

– Ibland har jag varit påverkad på scen, men det är alla som sysslar med musik. Jag är inte för droger, men det är så det är i den här branschen.

Ingår ditt missbruk i det här?

– Det är klart, från början har det varit ett problem. Men inte ett sånt problem, jag har fortfarande gjort alla gigen. Och nu är jag ren.

Dead by April-gitarristen Pontus Hjelm har känt Jimmie Strimell i 13 år. Han menar att bandet inte har fungerat som grupp. Han påstår att Strimell lever i förnekelse när det gäller missbruk.

– Fyra kan inte köra ett race och en ett eget race. Det går verkligen inte, säger han och fortsätter:

– Jag har tagit konflikterna med honom och försökt kommunicera men det är lönlöst. För i slutändan gör Jimmie precis som han själv vill.

Berusad på planet till USA

Hjelm berättar hur Strimells tillstånd ställt till med problem flera gånger. Ett exempel: När bandet skulle göra en viktig spelning i USA i juni 2012 blev sångaren berusad på planet.

– Dagen efter ska vi leverera framför skivbolagsdirektörer som förhoppningsvis ska ta Dead by april till USA. Jag är trött på situationerna som kan ge oerhörda konsekvenser. Jag tycker inte att det är rättvist, och det är vad vi har kommit fram till som band. Nu får det vara nog, säger Pontus Hjelm.

– I slutänden blev det ett grymt gig. Men jag fick konfrontera Jimmie. Han satt inte bland oss andra. Jag hittade honom längre bak i planet, på toa, och där satt han och söp. Och han fixar inte spriten, fortsätter Hjelm.

Pontus och de andra har försökt prata med sångaren.

På slutet genom grupp­terapi.

– Vi har verkligen gjort allt. Och i slutänden har han gjort sina val och det här blir konsekvenserna.

Som ersättare har bandet nu plockat in Christoffer Andersson.

Pontus, är du oroad för Jimmies framtid?

– Jag gick in i en fas där jag såg Dead by april professionellt och att min och Jimmies relation inte behövde vara så vänskaplig. Men det går inte heller. Jag har varit orolig och ägnat mycket energi åt att hjälpa honom. Det är inte rättvist mot mig att ägna stora delar av min tillvaro åt honom. Jag sa "jag är färdig med dig. Dina val är dina val", säger Pontus Hjelm.