System of a Down diskuterar ny skiva

Blir första albumet på tio år

1 av 6 | Foto: Joel Marklund
Serj Tankian.
MUSIK

De har inte släppt ett album på tio år.

Nu verkar metalbandet System of a Down sugna på att spela in nytt material.

– Vi har snackat om det, säger frontfiguren Serj Tankian.

System of a Downs femte album ”Hypnotize” släpptes 2005, sex månader efter fjärde plattan ”Mezmerize” (de brukar kallas dubbelalbum).

Sedan dess har det varit tyst från metalbandet, i alla fall på skivfronten. Efter framgångarna med ”Mezmerize” och ”Hypnotize” valde de att lägga bandet på is och återförenades inte förrän 2011.

”Öppna för att jobba ihop”

Nu, tre och ett halvt år senare, börjar alltså skivsuget komma tillbaka.

– Vi har snackat om det. Efter den här turnén ska vi se var vi står. Om vi har låtar som funkar för System, om jag har några och om Daron (Malakian, gitarrist) har några. Vi är öppna för att jobba ihop, men vi har inte gjort några särskilda planer som vi kan utannonsera, säger sångaren Serj Tankian i en intervju med Rolling Stone.

Första konserten i Armenien

System of a Down åker under året ut på en Europaturné till minne av det armeniska folkmordet i dåvarande Osmanska riket, som inträffade för 100 år sedan (mellan 1915 och 1917). De kommer då att göra sin första konsert någonsin i Armenien. Under april spelar de i London, Cologne, Lyon, Bryssel, Amsterdam och Moskva.

Samtliga bandmedlemmar har rötter i Armenien.

FAKTA

Det här är ”SOAD”

Grundades 1994.

Brukar lyftas fram som pionjärer inom den alternativa metalgenren nü-metal.

Har släppt fem album: ”System of a Down” (1998), ”Toxicity” (2001), ”Steal this album” (2002), ”Mezmerize” (2005) och ”Hypnotize” (2005).

Bandmedlemmar:

Serj Tankian, sång.

Daron Malakian, gitarr/sång.

Shavo Odadjian, bass.

John Dolmayan, trummor.

ARTIKELN HANDLAR OM