Svenska Sabaton spelade för Putins mc-gäng på Krimhalvön

Sabaton om spelningen: ”Politiker gör politik, hårdrockare gör hårdrock”

1 av 3
MUSIK

Sabaton spelade nyligen på den ockuperade Krimhalvön. Konserten arrangerades av mc-gänget Nattvargarna, som står Rysslands president Vladimir Putin nära.

– De är värre än Hells Angels, säger en expert.

De är ett av Sveriges största metal-band och är kända för sina krigiska texter.

Nyligen genomförde Sabaton en spelning i Sevastopol på den av Ryssland ockuperade Krimhalvön.

Spelningen organiserades av mc-gänget Nattvargarna, som brukar kallas för ”Putins Hells Angels”.

Nattvargarna har belagts med sanktioner av USA då de bland annat misstänks ha varit involverade i en attack mot ukrainska marinens högkvarter i Sevastopol.

– Det här ryska mc-gänget är värre än Hells Angels. De har gjort sig kända för att bland annat ha slagit ned homosexuella, säger Sveriges Radios Rysslandskorrespondent Maria Persson Löfgren till P4 Dalarna.

Nattvargarna har också anklagats för att användas av Putin i avskräckande syfte vid demonstrationer.

”Inte upp till oss att tycka till”

Men Sabatons basist Pär Sundström tycker inte att det är kontroversiellt att spela på ockuperad mark eller att spelningen organiserades av Nattvargarna.

– Spelningen var toppen. Vi fick spela inför en 50 000 personer stor publik och fick många nya fans eftersom att vi fick nå ut med vår musik, skriver han i ett mejl till Nöjesbladet.

Han vill inte kommentera vad han anser om konflikten mellan Ukraina och Ryssland.

– Det är inte upp till oss att tycka till om detta. Vår musik berättar om historiska händelser, den dömer inte.

Kan ni förstå att det kan anses vara provocerande att ni spelar på Krimhalvön med tanke på kriget i östra Ukraina?
– Vi tycker att det är provocerande att vissa artister vägrar att spela för sina fans på grund av beslut tagna av länders politiker. Politiker gör politik, hårdrockare gör hårdrock.

Major Carl Bergqvist som driver försvarsbloggen Wisemans Wisdoms tycker dock inte att spelningen är oproblematisk.

– Svagt resonemang. Ryssland, särskilt Krim, är föremål för sanktioner från EU och flera andra. Kan ej ha undgått Sabaton, skriver han på Twitter.

Regissör dömd för ”terror”

I dag dömdes den ukrainske regissören Oleg Sentsov, 39, som bland annat gjort filmen ”Gámer”, till 20 års fängelse för terrorbrott av en rysk domstol. Regissören greps i maj förra året då han deltog i en demonstration mot Rysslands annektering av Krimhalvön.

Rättegången har fördömts av såväl EU som USA, som kallat den för ett justitiemord. Domen har också fördömts av människorättsorganisationer och kända filmmakare.

Enligt FN har över 6 500 människor dödats sedan konflikten i östra Ukraina bröt ut i april förra året. Över en miljon människor är också på flykt på grund av stridigheterna.

FAKTA

Andra kontroversiella spelningar

16 juli 1996 uppträdde Michael Jackson inför sultanen av Brunei som fyllde 50 år samma dag. 60 000 kom till konserten som var gratis som så mycket annat för medborgarna i Brunei. Michael Jackson fick enligt uppgift 16 miljoner dollar för besväret i vad som beskrevs som ”Den bästa konserten som går att köpa för pengar.”

1984 gav Queen en räcka konserter i Sun City, Sydafrika. FN drev då en kulturbojkott mot apartheidregimen som bandet trotsade. ”Vi är inget politiskt band, har aldrig varit”, försvarade sig bandmedlemmarna. Även Rod Stewart och Status Quo uppträdde i Sun City under motsvarande period.

2009 gav Sting en konsert för dottern till Uzbekistans hårdföre diktator Islam Karimov. Sting försvarade sig med att han var en ”kulturbärare” som kunde påverka.

2009 och 2010 uppträdde först Mariah Carey och sedan Beyonce för Libyens förre diktator Muammar Gaddafi på hans nyårsfester på den gamla svenskön St Barts i Karibien. De belönades med en miljon dollar vardera. När det gick upp för dem vem de i själva verket uppträtt för - giggen anordnades av en tredje part - bad båda om ursäkt och donerade sina respektive gage till välgörande ändamål.

Leif-Åke Josefsson