Iron Maiden-gitarristen om cancerbeskedet: ”Vi blev förkrossade”

Bandet släpper nytt dubbelalbum i morgon

1 av 4
Bruce Dickinson.
MUSIK

Iron Maiden hade just gjort klart sin nya skiva och planerade nästa Europa-turné.

Då kom beskedet som förändrade allt. För Nöjesbladet berättar gitarristen Dave Murray om när han fick det där samtalet som alla människor fruktar.

– Vi blev förkrossade, berättar han.

I december förra året blev Iron Maiden klara med inspelningarna av sin 16:e skiva ”The book of souls”. Då hade det redan gått mer än fyra år sedan förra skivan, ”The final frontier”, släpptes och bandet såg fram emot att återigen turnera över världen.

Men så en dag kom samtalet som förändrade allt.

– Det var i januari. Vi hade kommit hem från inspelningarna och var inställda på att turnera över sommaren när telefonen ringde, berättar bandets gitarrist Dave Murray för Nöjesbladet.

Bandets sångare Bruce Dickinson hade drabbats av tungcancer.

– Vi blev helt förkrossade.

”Nu uppskattar jag varje dag”

Men om den första reaktionen var en av ren och skär skräck tvekade Dave Murray aldrig på att Bruce Dickinson skulle besegra sjukdomen. Himlen kunde helt enkelt vänta på frontmannen.

– Jag har känt Bruce i evigheter och han är typ den mest vältränade personen på planeten. Han är hälsosam och full av energi så på något sätt visste jag att han skulle klara sig igenom det, säger Dave Murray-

Trots det väntade flera månader av ovisshet och bandets planer fick läggas på is.

– Men självklart var det inget problem för oss att ta en paus. Och det gav hela bandet en chans att vara lediga över sommaren vilket vi aldrig brukar vara.

Samtidigt fick bandkollegans sjukdom Dave Murray att tänka över sin egen livssituation.

– Det har absolut påverkat mig. Det har fått mig att uppskatta varje morgon som jag vaknar med hälsan i behåll. Och det har fått mig att bli en bättre människa. Jag vill hjälpa andra och vara mer generös och mindre självisk. I slutändan handlar det om att man måste göra det bästa av varje sekund.

Kunde inte sluta spela in låtar

I maj kom så äntligen beskedet – Bruce Dickinson hade besegrat cancern och i morgon släpps bandets nya skiva ”The book of souls”, ett dubbelalbum som bland annat innehåller ett mastodontspår på 18 minuter signerat Bruce Dickinson.

– Är det verkligen fem år sedan vi släppte förra skivan? Det känns som att det inte var alls så länge sedan. Nu sköt vi ju upp lanseringen i flera månader men jag tror att det kommer vara värt väntan för fansen.

Dave Murray verkar själv vara förvånad över att bandet, som startades 1975, har hunnit släppa 16 skivor.

– Det är helt otroligt när man tänker på det.

Att det blev ett dubbelalbum beror enligt gitarristen på att idéerna bara fortsatte komma i studion.

– När vi hade spelat in sex låtar så insåg vi att vi redan hade en fullmatad platta men vi kunde inte hejda oss så vi bara fortsatte spela in. Någonstans där föddes idén om ett dubbelalbum. Det känns som att det är en bra period i vår karriär för att släppa vårt första dubbelalbum.

– Vi har alltid gått vår egna väg. Vi är Iron Maiden och det här är ett statement från oss.

”Vi kommer till Sverige”

Nästa år planerar Iron Maiden att ge sig ut på en världsturné i bandets nya jumbojet och Dave Murray lovar att bandet kommer tillbaka till Sverige.

– Vi vet inte exakt när det blir men Sverige är ett av våra favoritställen att spela på och publiken är fantastisk så det blir det definitivt.

Hur är det egentligen att turnera i ett eget flygplan?

– Det är helt briljant och stämningen är fantastiskt. Och det är mycket enklare än att flyga kommersiellt, säger han och skrattar.

Något partyflyg är det dock inte frågan om.

– Nej någon fest är det inte. Det är ganska tyst. Vi tittar på filmer, läser och snackar med varandra. Det måste vara lugnt på planet eftersom allt runtomkring är så kaotiskt.

ARTIKELN HANDLAR OM