Petter sitter inte säkert på tronen

MUSIK

SKELLEFTEÅ

Turnépremiär: Popstad, Skellefteå. Publik: Några hundra. Längd: Runt en timme. Bäst: "Ey yo" och "Så klart!" Sämst: Telefonmeddelandet innan "Pissar på dig" är bara fånigt. Fråga: Hur grym är ADL?

Kommer inte till sin fulla rätt.

När Petter turnerade förra gången var han kung.

Efter turnépremiären sitter han inte lika säkert på tronen.

Men konserten visar också att han inte kommer att abdikera utan en rejäl fajt.

Jag såg Petter vid åtskilliga tillfällen efter andra albumet "Bananrepubliken" och blev lika imponerad varje gång.

Han byggde stegvis upp varje spelning och exploderade alltid i en final som bestod av "Vinden har vänt", "Saker & ting" och "Så klart!".

Under den sistnämnda blitzkrieg-gospeln rådde det aldrig någon tvekan om varför just Petter öppnat upp hiphop-dörren mot den breda publiken och asfalterat vägen för framtida förmågor. Den gick inte att motstå.

Ett lika sensationellt klimax når Petter aldrig i Skellefteå, även om höjdpunkten med "Ey yo" och "Så klart!" kommer bra nära, speciellt eftersom veteranen ADL gör ett helt briljant inhopp.

Det beror framför allt på att vägen dit är skakigare än förut.

Materialet från den senaste, självbetitlade plattan är inte tillräckligt genomstarkt. Det har smygit sig in vått krut i det som tidigare var ren dynamit.

Men det är alltjämt få som är mer samspelta än Petter, Sleepy och Eye N"I på scen.

Basen får byxbenen att fladdra, Sleepy parar ihop Mary J Bliges "Family affair" och Jay-Z:s "Takeover" med beats av Collén & Webb på ett självklart sätt och Petter själv verkar stundtals vara så tänd att han skulle kunna springa rakt in i en stolpe och fortsätta som om inget hade hänt.

Lite längre fram på turnén frammanas det kanske en lika kraftfull laddning som för två år sedan mellan Petter och hans publik.

Innan det sker kommer han tyvärr inte till sin fulla rätt.

Markus Larsson